Predstavnici kosovskih regulatornih institucija pozvali su srpsku zajednicu da koriste usluge legalnih operatera mobilne telefonije, dok srpski predstavnici smatraju da otklanjanje mobilne telefonije Srbije ima za cilj iseljavanje srpskog stanivništva sa Kosova.

Funkcionisanje srpskih mobilnih operatera na Kosovu je svih ovih godina bilo ilegalno, ali kosovskim vlastima do skoro nije bilo omogućeno da reaguju na to, izjavio je danas tokom debate „Prekid telefonskih veza srpskih operatera – šta je alternativa“, u Čaglavici, predstavnik Regulatorne agencije za telekomunikacije, Visar Halimi.

"Obaveza je regulatora da uvede red i da kaže svakom stranom investitoru koji dođe na Kosovu da postoji red telekomunikacija i s’toga se treba znati ko je stoji iza svake opreme za emitovanje signala. Mi u ovom trenutku, nemamo informacija o operaterima mobilne telefonije Srbije, a pored toga, postoji velika smetnja legalnim operaterima“, kazao je Halimi.

Menduh Abazi, direktor za informisanje Pošte i Telekomunikacija Kosova , izjavio je da mobilna telefonija pošte Kosova pokriva 97.9 naseljene teritorije, te da usluge koje nudi posta Kosova su od izuzetno visokog kvaliteta.

"PTK je spremno da pruži usluge svim korisnicima bez ikakve razlike, i to radimo kontinuirano. U prvoj akciji kada je RAT isključio mobilnu telefoniju, mi smo besplatno podelili telefonske kartice svim onima koji su bili zaitneresovani u Gračanici, Brezovici, Goraždevcu. Tada je podeljeno 14,000 brojeva“, kazao je Abazi.

Presija na Srbe

Srpski predstavnici međutim smatraju da institucije iz Prištine još uvek imaju problem da prihvate Srbe kao njihove stanovnike.
 
Rada Trajković, direktor zdravstvenog centra u Gračanici pak kaže da postupci kao što su isključenje srpske mobilne telefonije ima za cilj iseljavanje srpske populacije sa Kosova.

"To je takva jedna presija na stanovništvo koja definitvno govori da nije u pitanje opredeljenje za legalnost funkionisanja institucija, nego je opredeljenje za iseljavanje Srba sa ovih prostora. Prekinuta je komunikacija Srba sa Srbima u centralnoj Srbiji, sa severom Kosova, između nas i unutar enklava, znači pravi se potpuni rezervat sa ciljem odlaska i obeshrabrivanja Srba“, rekla je Trajkovićeva.

Halimi, iz RAT-a, je na to odgovorio da isključivanje mobilne telefonije nikako nema za cilj da prisili Srbe da napuste Kosovo, te da se tehnička pitanja ne trebaju vezati sa političkim. On je pozvao operatere da legalizuju svoju opremu kako bi mogli da funkcionišu bez problema.

I Abazi iz PTK-a je pozvao sve stanovnike da postanu korisnik usluga poste i telekomunikacije Kosova.

"Ne verujem da je ikada nedostajala mogućnost komunikacije, i svi oni koji su hteli, mogli su da koriste kapacitete PTK-a, bilo da je u pitanju mobilna ili fiksna telefonija. PTK je spremno da u svakom trenutku ponudi sve potrebne usluge“, rekao je Abazi.

Inače, Regulatorna agencija za telekomunikacije je u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona i na osnovu zakona o telekomunikacijama u aprilu ove godine preduzela akciju zaustavljanja ilegalne aktivnosti nelicenciranih i neovlašcenih operatera, koji su proširili svoju mrežu na teritoriji Kosova.

Kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije 27. septembra ove godine završila je drugu fazu operacije zaustavljanja ilegalne aktivnosti nelicenciranih i neovlašćenih operatera mobilne telefonije na Kosovu, uglavnom u mestima naseljenim srpskim stanovništvom.

Tokom druge operacije u septembru, isključene su i uklonjene antene operatora Mobilne Telefonije Srbije, MTS, na 23 lokacija širom Kosova.

Ovo je prouzrokovalo brojne proteste u opštinama na Kosovu gde žive Srbi. A kao odgovor na otklanjanja antena, stanovnici severa Kosova u nekoliko navrata su bacili eksplozivne naprave na antene operatera mobilne telefonije IPKO, inače u vlasništvu Telekoma Slovenije.

Radio Slobodna Evropa