Lider Alijanse novo Kosovo Behxhet Pacolli počeo je akciju prikupljanja potpisa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova.

Pacolli je rekao da je, "kako bi se izašlo iz trenutne situacije", odlučio da počne prikupljanje potpisa za izglasavanje nepovlerenja vladi kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora.

Potpredsjednik Demokatske partije Kosova Bajram Rexhepi je rekao da je premijer Kosova Hashim Thaçi spreman da podnese ostavku ako to izlazak iz sadašnje situacije bude zahtjevao.

Rexhepi, kao i njegove kolege iz partije, zalažu se za održavanje vanrednih izbora u decembru.

Generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova (LDK) i bivši zamjenik premijera Ramë Manaj rekao je da neće tražiti izglasavanje nepovjerenja vladi, nakon što su je napustili prošle sedmice.

On je naveo da je glavni razlog zašto je LDK napustila koaliciju činjenica da je u posljednje vrijeme funkcionisanje koalicione vlade dovedeno u pitanje.

Mogućnosti održavanja vanrednih izbora najviše se protivi Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Ramush Haradinaj u pritvoru Haškog tribunala optužen za zločine na Kosovu 1998-99. godine.

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova, predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi je ranije kazao da se odluka o vanrednim izborima može donijeti jedino konsenzusom političkih partija.

Istovremeno, premijer Thaçi ima zakonsko i ustavno pravo da mjesta šest ministara koja su ostala slobodna nakon ostavke predstavnika LDK popuni predstavnicima civilnog društva, javnim i kulturnim radnicima ili predstavnicima svoje partije.

Takva Vlada bi mogla funkcionisati kao manjinska, jer vladajući PDK nema dovoljan broj poslanika koji bi mu omogućio da Vlada nesmetano radi i da u Skupštini može da obezbjedi izglasavanje njenih prijedloga.

Politčka kriza na Kosovu je počela ostavkom predsjednika Kosova Fatmira Sjedijua nakon što je Ustavni sud Kosova utvrdio da je prekršio Ustav obavljajući istovremeno funkcije predsjednika Kosova i predsjednika LDK.