Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za Zapadni Balkan Tanja Fajon pozvala je u četvrtak vlasti u Prištini da nastave da rade na reformama i na sprovođenju daljih kriterijuma kako bi Kosovo do kraja 2011. godine moglo da bude dio bezviznog režima sa EU.

Sa druge strane, kosovski dužnosnici su u nekoliko navrata ponovili da bi skoro dobijanje zvanične strategije za viznu liberalizaciju od strane Evropske komisije moglo znatno ubrzati proces ispunjavanja svih potrebnih tehničkih uslova.

Nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Bajramom Rexhepijem, a u jedinom obraćanju medijima u Prištini u četvrtak, Fajonova je rekla da pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo neće predstavljati prepreku u procesu vizne liberalizacije za Kosovo.

“Vizna liberalizacija je tehnički proces i to što pet zemalja EU nije priznalo Kosovo nema nikakve veze sa ovim procesom. Očekujemo da će Evropska komisija izdati jasnu strategiju za bezvizni režim i da će se Kosovo posvetiti ispunjavanju uslova. U pitanju je veoma dug i naporan put ali mislim da je neophodno da se ovaj put pređe, i ako to bude do kraja sledeće godine, mislim da bi Kosovo tada moglo dobiti bezvizni režim”, kazala je Fajon.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je ovom prilikom da je neophodno da Kosovo dobije zvaničnu strategiju od strane Evropske komisije kako bi bilo poznato na čemu se dalje treba raditi.

“Mi smo ispunili zahteve za dobijanje zvaničnog vodiča ili strategije tako da sada očekujemo da nam se uruči strategija koja će precizirati ostale uslove koje moramo da ispunimo u pravcu bezviznog režima. Mi smo spremni i posvećeni ovom procesu. Kako za Vladu tako i za Mministarstvo, osim borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, liberalizacija viza je jedna od glavnih prioriteta za nas”, kazao je Rexhepi dodajući da, ukoliko se uskoro dobije strategija od strane Evropske komisije, do kraja 2011. godine bi se mogli ispuniti svi tehnički uslovi.

Fajonova se sastala i sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kuçijem i ministrom za evropske integracije Besimom Beqajem.

Već pređen deo puta

Kako se navodi u saopštenju, zamenik premijera Kosova Kuçi je tokom sastanka sastanka sa Fajonovom izjavio je da bi vodič i strategija za liberalizaciju viza pomogla u unapređenju procesa kao što su osiguravanje putnih dokumenata i povratak raseljenih, te bi to uticalo i na ubrzanje ispunjavanju neophodnih kriterijuma za integraciju.

Sa druge strane, ministar za evropske integracije Besim Becaj kazao je da je dobijanje strategije pitanje nedelja, te da je uveren da neće biti daljih odlaganja oko ovog procesa.

Tokom prvog dana posete, a nakon sastanka sa v.d. predsednika Kosova Jakupom Krasniqijem, europoslanica Fajon je izrazila nadu da bi 10. novembra, dan kada će Evropska komisija objaviti Izveštaj o progresu o zemljama Zapadnog Balkana, bilo odlično vreme da kosovske vlasti kao i građani Kosova dobiju „dobre vesti“ kada je u pitanju strategija za viznu liberalizaciju Kosova.

Inače, Vlada Republike Kosova je maja 2009. godine usvojila Putokaz za liberalizaciju viza sa Evropskom komisijom i zatim angažovala Ministarstvo unutrašnjih poslova da koordinira aktivnosti na izradi Akcionog plana za spovodjjenje ovog putokaza.

Akcioni plan je izrađen angažovanjem domaćih i međunarodnih eksperata i angažovanjem institucija odgovornih za odgovarajuće sektore. Akcioni plan za Liberalizaciju viza je usvojen u oktobru 2009.

Stoga, kosovske vlasti veruju da je Kosovo već prošlo određeni put ka viznoj liberalizaciji te da je potrebno da počne da se radi i na zvaničnom dokumentu Evropske komisije.

Radio Slobodna Evropa