Povodom napada na Momčila Arlova, programskog direktora 'Centra za razvoj civilnog društva' sa sjedištem u Mitrovici, dobili smo slijedeće saopštenje:

Mi, predstavnici civilnog društva sa Kosova i iz Srbije oštro osuđujemo napad na g. Momčila Arlova, Programskog Direktora Centra za Razvoj Civilnog Društva sa sedištem u Mitrovici i njegovu porodicu, koji se desio 20. oktobra 2010. godine oko 02:00 sata ujutro. 
 
Ovaj napad na jednog od najznačajnijih predstavnika civilnog društva sa Severa Kosova predstavlja pretnju vrednostima pravog demokratskog i otvorenog društva kojem svi mi stremimo kao i prema slobodi izražavanja i građanskog aktivizma. 
 
Podržavamo i ohrabrujemo g. Arlova i Centar za Razvoj Civilnog Društva da nastave sa svojim radom na promovisanju vrednosti demokratskog društva i sprovođenju vladavine prava i istovremeno se nadamo da se slični incidenti neće ponoviti u budućnosti.
 
Pozivamo kompetentne institucije da reaguju, obave detaljnu istragu u rasvetljavanju ovog incidenta i privedu počinioca/е. 
 
Kosovska Fondacija za Otvoreno Društvo
21. oktobar, 2010.
Priština
 
Potpisnici:
 
Kosovska Fondacija za Otvoreno Društvo
Iniciativa Mladih za Ljudska Prava,
Pokret Speak Up
Klub Spoljih Politika,
Demokratski Institut Kosova,
Agencija za Trening i Tehničku Podršku,
Kosovski Centar za Javne Politike,
Helsinški Odbor za Ljudska Prava u Srbiji,
Kosovska Fondacija za Civilno Društvo,
Kosovska Inicijativa za Stabilnost