Broj molbi za dobijanje azila osoba iz Srbije, Makedonije i Crne Gore predatih vlastima njemačke pokrajine Bavarske je drastično porastao, što bi moglo ugroziti viznu liberalizaciju za te zemlje, izjavio je danas bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann.

"Ako se taj broj bude i dalje povećavao, Evropska unija bi mogla razmotriti ponovno ukidanje vizne liberalizacije, koja je stupila na snagu početkom godine", kazao je on.

Dok je prošle godine svega 59 državljana Srbije i Makedonije u Bavarskoj zatražilo azil, prema podacima Herrmanna, do 15. oktobra ove godine to je učinilo 130 državljana Srbije i 260 iz Makedonije.
 
On je kazao da je to možda i posljedica pogrešnih vijesti da oni koji pristanu na dobrovoljni povratak mogu dobiti novčana sredstva ako su prethodno podnijeli molbu za azil.

Herrmann je naglasio da je to pogrešna informacija, jer u Bavarskoj podnosioci molbi za dobijanje azila iz Srbije i Makedonije ne dobijaju pomoć za povratak. U međuvremenu je Njemačka ukinula u potpunosti isplatu pomoći za povratak državljanima Srbije i Makedonije.

Podnosioci molbi za dobijanje azila sa Balkana obično preko Austrije dolaze u Njemačku, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske, ukazujući da se u takvim slučajevima azilanti vraćaju u Austriju.

Ministarka za evropska pitanja Bavarske Emilia Müller, koja je u poseti Srbiji, razgovaraće o ovoj temi sa srpskim vlastima, najavljeno je u Minhenu.

Blic.rs