Tri mjeseca od objave odluke Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Kosovo je, uprkos najavama prištinskih zvaničnika, priznao samo Honduras. Zašto?

Loša ili nikakva strategija, mali diplomatski kapaciteti za lobiranje, jaka propaganda Republike Srbije u svijetu, ali i najnoviji problemi na unutrašnjem planu samo su neki od razloga što Kosovo svakim danom gubi priliku za nova priznanja, smatraju analitičari u Prištini. Ramush Tahiri, analitičar iz Prištine za Deutsche Welle navodi dva glavna razloga što je izostalo toliko očekivano i najavljivano priznanje "desetina zemalja", kako su obećavali iz kosovskog Ministarstva za inostrane poslove.
 
"Jaka propaganda Srbije protiv priznavanja Kosova, te predstavljanje problema Kosova kao secesije od jedne zemlje. Takvih pokreta ima u mnogim zemljama pa se plaše lančane reakcije", kaže Tahiri i dodaje da su drugi razlog mali kapaciteti lobiranja Kosova, kao i da je "kosovska vlada malo uradila kako bi obezbijedila nova priznanja – pošto ne može da se nosi na svjetskom nivou sa srpskom diplomatijom".
 
"U Prištini je iznenađenje što priznanja izostaju iako Kosovo ima podršku velikih zemalja, kao što su SAD. Priznanje ne ide predviđenim smjerom, ali proces ne ide ni unazad. Mislim da Kosovo, s obzirom na to da je proglašenje državnosti prihvatila većina evropskih zemalja, nema nekog naročitog razloga da to ne učine i afričke i arapske zemlje, iako imaju dobre odnose sa Srbijom", smatra Tahiri.
 
Identičnog je mišljenja i politolog Driton Laiqi. On kaže da će argument više protiv priznavanja nezavisnosti Kosova biti i posljednji događaji: najprije kršenje Ustava, odlazak Fatmira Sejdiua sa mjesta predsjednika Kosova, ali i "neslaganje oko privatizacije PTK" i izlazak Demokratskog saveza Kosova iz Vlade( DSK), kao i vanrednih izbori. "Zemlje (koje bi htjele da priznaju nezavisnost) treba da vide da imaju partnere, da je Kosovo stabilno ekonomski i politički i da imaju zajedničkih interesa", kaže Laiqi, koji ne vjeruje u mogućnost nekog masovnog priznanja.
 
Nezavisnost Kosova proglašenu 17. februara 2008. godine do sada je priznalo 70 zemalja. Prvi je to učinio Afganistan, a za sada posljednji Honduras. U Evropskoj uniji Kosovo su priznale 22 zemlje dok se nezavisnosti protive Rumunija, Grčka, Kipar, Slovačka i Španija.