"U Srbiji je sve politika, nasilje prije svega. Od prvih međuetničkih sukoba organizovano nasilje je promovisano i postalo sastavni dio političkog života moje zemlje. Banalizovano je do te mjere da se njegovi promoteri smatraju učesnicima u političkim procesima: huligani prožimaju ne samo stadione, već i svakodnevni život".

Riječi su ovo jedne od najpoznatijih srbijanskih savremenih spisateljica, Biljane Srbljanović, izrečenih u autorskom tekstu za italijansku "La Repubblicu", a koji su prenijeli današnji srbijanski mediji. "Nasilje u Genovi je dio državnog udara koji se prikrada Beogradu," dodala je ona.

"Agresore organizuju i finansiraju političke snage, baš sada kada se primiče prva godišnjica ukidanja šengenskih viza. Taj ko je instruisao i finansirao huligane želi da uputi poruku Evropi: Srbija nikada neće postati deo EU. Suviše je brutalna, suviše nasilna. To se događa baš kada EU razmatra prihvatanje kandidature Srbije, u trenutku osjetljivom za Srbe koji su za Evropu, a koji su većina. Iznenada - eksplozija nasilja. Neposredno prije toga, Beograd je doživio sukobe povodom "Parade ponosa", koja je pokušavala da afirmiše vrijednosti evropske demokratije. "Navijači" oduvijek sprovode volju najekstremnijih snaga tajne policije, koja nije reformisana od vremena Miloševića", navodi Srbljanović, te zaključuje:

"U trenutku kada Srbija želi da pokaže da je spremna za zvaničnu kandidaturu EU, upravo tada kada advokat porodice ubijenog premijera Zorana Đinđića otkriva političku pozadinu tog atentata, evo gdje počinje eskalacija nasilja. Onaj ko je naredio Đinđićevo ubistvo želi da udalji Srbiju od Evrope, da bi se otarasio Haškog tribunala24sata.info. To je krug u kome su vođe nekih partija, visoki sveštenici i bjegunci od Haga. Svaki građanin Beograda bi mogao da vam kaže njihova imena. Teško da se, međutim, usudi da ih izgovori naglas, bojeći se za sopstveni život. Beograd, Genova i Hag povezani su nevidljivom niti. Demokratski svijete, podrži Srbiju na ovom opasnom prelasku. Nemojte da pustite da se utopi u pomrčini koja već čitavu deceniju pokušava da se ponovo nametne.

24sata.info