Kosovski tim Ujedinjenih nacija (UNKT) saopštio je da su mladi na Kosovu naročito pogođeni siromaštvom, te da se prijavljena nezaposlenost mladih kreće oko 60 odsto.

"Imajući na umu da je polovina stanovništva Kosova ispod 25 godina starosti, i da mladi ljudi predstavljaju izazov kao i ključni resurs da se unaprijedi plan razvoja Kosova, od najvećeg je značaja da se obezbjedi obuhvatanje zabrinutosti i potreba mladih, i da odgovori uzmu u obzir mišljenje mladih, ali i napore i iskustva mladih, njihovih porodica i širih zajednica“, navodi se u saopštenju UNKT-a, povodom Sedmice iskorenjivanja siromaštva.

Sedmica za iskorenjivanje siromaštva 2010. nastoji da naglasi potrebu da se podrže inicijative i programi mladih 2010 koji su zasnovani na učešću i pravima, koji mogu da pomognu da se prevaziđe isključivanje, i koji imaju ekološke, socijalne i ekonomske povoljnosti.

Kako bi se podržali ovi napori, Sedmica za iskorenjivanje siromaštva teži ka jačanju dijaloga i razvoju partnerstva među mladima, zajednicama, kreatorima politike i donosiocima odluka, razvojnim agencijama, akademicima, privatnim sektorom i medijima, navedeno je u saopštenju UNKT .

Sedmica će na Kosovu biti obilježena nizom aktivnosti, uključujući tehničke skupove kreatora politike i donosioca odluka za razgovor o napretku u postizanju osam Milenijumskih ciljeva razvoja koje je usvojila Skupština Kosova 2008. godine, pokrećući "Ispitivanje mnjenja mladih glasova", koje odslikava mišljenje mladih o obrazovanju, zaposlenju, učešću u odlučivanju, i njihovoj budućnosti.