Vladajuća partija na Kosovu razmatra da vanredni izbori budu održani do kraja godine, a ne u februaru kako je to prošle sedmice najavljeno.

Diplomata u kancelariji evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Robert Kuper stigao je u Prištinu da bi pomogao kosovskim vlastima da izađu iz institucionalne krize.

U svojstvu specijalnog izaslanika Catherine Ashton, Kuper se juče u Prištini sastao sa predstavnicima pet uticajnih zemalja zapada i predsjednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem.

Ministri Demokratskog saveza Kosova podnijeli su juče ostavke u kosovskoj vladi i time i zvanično raskinuli dvoipogodišnju koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

Sada je na vladajućoj Demokratskoj partiji da odluči. Da li će brzo raspisati izbore ili će vlada u ostavci delovati do 13 februara sluijedeće godine za kada su izbori već zakazani. Vladajuća demokratska partija Kosova još nije odlučila kako da postupi, mada njeni predstavnici priznaju da je Kosovom zavladala institucionalna kriza.

"Manje ili više ste vidjeli da je naša država već ušla u izbornu groznicu, i u tom pravcu mi ćemo završiti naše obaveze. Nasa država je ušla u krizu, i sada se traže urgentna i vanredna riješenja“, kaže Hajredin Kuçi, član rukovodstva PDK.

Mediji u Prištini navode da kosovski premijer Hashim Thaçi ima cilj da parlamentarni izbori na Kosovu budu održani što prije, a kao mogući datum izbora pominje se peti decembar ove godine.

To bi značilo promjenu datuma koji je ranije saopštio vršilac dužnosti predsjednika Kosova.

U demokratskom savezu Kosova protive se održavanju izbora prije februara i ističu da su koaliciju napustili nezadovoljni ponašanjem Demokratske partije prilikom glasanja o strategiji privatizacije Telekoma Kosova.

"U ovom momentu bilo je nekoliko događaja koji su oštetili odnose između dva koaliciona partnera. Odluke su donijete bez konsultacija sa LDK. To su bili potezi koji ugrožavaju aktivnost parlamenta“, kaže Fatmir Sejdiu, predsjednik LDK-a.

Centralna izborna komsija na Kosovu je saopštila da je spremna da organizuje održavanje izbora u roku od 45 dana, ali da ne garantuje hoće li biti organizovani najbolje.