Svi ministri i zamjenici ministara, potpredsjednik vlade Ramë Manaj iz Demokratskog saveza Kosova podnijeli su ostavke.

Time je ta stranka i zvanično raskinula koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

Ostavke su pored potpredsjednika Manaja, podnijeli ministar inostranih poslova Skender Hyseni, zdravlja Bujar Bukoshi, lokalne samouprave Sadri Ferati, trgovine i industrije Lutfi Zharku, kulture i sporta Lutfi Haziri i pravde Haki Demolli.

Većina njih nije davala izjave nakon podnošenja ostavki.

Sada već bivši ministar Sadri Ferati je rekao da je vlada radila puno da i sjever Kosova bude dio jednog završenog posla.

"Nažalost nismo mogli da završimo ovaj posao, ali smo uradili dosta, postavili prve korake“, rekao je Ferati.

Predsjedništvo LDK je u petak odlučilo da ministri te stranke napuste vladu, čime je Kosovo ušlo u institucionalnu krizu.

Jedno od riješenja da se iz krize izađe je održavanje izbora u roku od 45 dana od raspuštanja Skupštine Kosova.

Iako je vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasniqi prošlog petka raspisao izbore za 13. februar slijedeće godine, izvesno je da bi parlamentarni izbori mogli biti održani ranije.

Krasniqi je u intervjuu za BBC rekao da bi bilo lijepo da postoji opšti politički konsenzus na Kosovu da se skrati vrijeme političke krize do održavanja vanrednih izbora.

Prištinski mediji prenose da kosovski premijer Hashim Thaçi ima cilj da parlamentarni izbori budu održani što prije, a kao mogući datum izbora pominje se peti decembar ove godine.