Poslije raspada vladajuće koalicije na Kosovu političari razmatraju održavanje vanrednih izbora u decembru.

Vladu su napustili članovi Demokratskog saveza Kosova pa se očekuje da se vanredni izbori neće održati 13. februara kako je najavio v.d. predsednik Jakup Krasniqi.

Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thaçija još nije zauzela stav o koracima koje će preduzeti nakon raspada vladajuće koalicije, ali je odbacila mogućnost formiranja tehničke vlade.

Ambasadori zemalja Kvinte razgovarali su u nedjelju sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem o izlasku iz situacije nastale nakon što je koaliciju napustio LDK, piše danas "Koha ditore".

"Nije još donijeta odluka o budućim potezima pošto je rukovodstvo LDK odlučilo da se povuče iz koalicije. Zakonske mogućnosti nalažu raspisivanje vanrednih izbora, pošto je vlada ostala bez punog kapaciteta. Vlada može funkcionisati u ostavci, ali bi krizu trebalo riješiti što je moguće prije, tj. raspisati održavanje izbora u roku od 45 dana", rečeno je u subotu u vladi u Prištini.

U tom slučaju vanredni izbori na Kosovu održali bi se 5. decembra.

"Koha ditore" prenosi izjave neimenovanih međunarodnih i domaćih izvora koji tvrde da predstavnici SAD insistiraju na vanrednim izborima, dok je šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Feith predložio da sadašnja vlada PDK nastavi kao manjinska, uz zahtjev da LDK, AKR i AAK ne učestvuju u vladi.

Istovremeno, Feith smatra bi te stranke trebalo da na sjednici Skupštine podrže zakon o budžetu zemlje za 2010, zakon o civilnom registru i strategiju za privatizaciju PTK, piše "Koha ditore".

Prema Ustavu Kosova, premijer ima pravo da imenuje ministre i njegova odluka ne treba da ide na potvrđivanje u Skupštini Kosova.

Opozicija

Opozicione partije imaju različite stavove o izlazima iz najnovije političke krize.

Potpredsjednica Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari-Lila kaže: "Mi smatramo da su sada vanredni izbori jedini spas za izlaz iz institucionalne krize u koju su nas gurnule partije vladajuće koalicije".

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Gjini ima nešto drukčije mišljenje.

"Smatramo da ima ustavnih mogućnosti, ako bude političke volje aktuelne vlasti, da se da vrijeme centralnoj izbornoj komisiji da dobro pripremi izbore i da se na njih ide 13. februara", kaže Gjini.

"Najverovatnija opcija je da Hashim Thaçi traži vanrednu sjednicu parlamenta, da ide na glasanje povjerenja svoje vlade i da vlada pada i da se ide na vanredne izbore koji bi se trebali održati negde 5. decembra ove godine”, smatra analitičar Ramush Tahiri.