Dnevnik "Koha ditore" ocjenio je danas da Kosovo pati uslijed krize politike i da plaća visoku cijenu zbog neodgovornih ambicija njegovih lidera.

Demokratski savez Kosova (LDK), mlađi partner u vladi raskinuo koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (PDK) Hashima Thaçija.

"Odluku o raskidu vladajuće koalicije sa PDK, LDK je donio, možemo slobodno reći, u posljednjim trenucima igre, znači, u trenutku kada su već raspisani prevremeni izbori," naveo je list.

Za "Koha ditore" izlazak sa vladajućeg broda sa Thaçijem, sada više liči na neku vrstu "osvete'' (predsjednika LDK i bivšeg predsjednika Kosova) Fatmira Sejdiua zbogo toga što ga je premijer "ostavio na cjedilu" u njegovom slučaju pred Ustavnim Sudom.

Ustavni sud u Prištini je krajem septembra saopštio da je Sejdiu u sukobu interesa pošto je kao predsjednik zadržao i položaj stranačkog lidera. Istovremeno, Sejdiu i njegova grupa u LDK, jasno računaju da ovim potezom mogu ispuniti dva važna zadatka za njih.

"Kao prvo, da se distanciraju od jedne politike koja posljednjih dana samo što nije pretvorena u otvorenu diktaturu, i kao drugo, da spriječe proces unutar partije koji bi mogao da oslabi pozicije političkog kartela koji trenutno rukovodi LDK", naveo je list.

"Koha ditore" dodaje međutim da bi bilo pogrešno ukoliko bi sva krivica bila svaljena na LDK Sejdiua, jer su isti pokušaji za namjernu destabilizaciju političke situacije, s ciljem obezbeđivanja što bolje političke pozicije, viđani i ranije.

"Drugi koalicioni partner, PDK i premijer Hashim Thaçi, su nakon izbornog poraza u Prištini, preko Radiotelevizije Kosova i putem elektronske pošte mobilne telefonije Vala 900, pokvarili koaliciju tokom noći, da bi narednog jutra ponovi potvrdili postojeću koaliciju. Šta više, tada su, zajedno, LDK i PDK, Prištinu pretvorili u jedan cirkus, gdje se glumilo donošenje odluke", podsjeća list.

Poslije najave povlačenja LDK iz vlade, "Koha Ditore" zaključuje da su u pozadini najnovije krize "divlje ambicije za vlašću, moći i novcem".