Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Fatmir Sejdiu, je objasnio razloge zašto se njegova stranka odlučila povući iz vladajuće koalicije s Demokratskom strankom.

Sejdiu je u intervjuu za Top Channel rekao da je LDK odluku donijela nakon što je PDK u Skupštini, bez konsultacija, isdejstvovao usvajanje 'Vladine strategije o privatizaciji Pošte i telekoma Kosova'.

"U tim trenucima su se disilo nekoliko događaja koji su narušili odnose između dva koaliciona partnera. Ta je  odluka donesena bez konzultacija s LDK. To je bio potez koji ugrožava rad parlamenta", kazao je Sejdiu.

Demokratski savez Kosova donio je odluku o napuštanju koalicije samo dan nakon što vršilac dužnosti predsjednika Kosova, Jakup Krasniqi sopštio datum za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 13. februara sljedeće godine.

U međuvremenu, Top Channel iz izvora unutar PDK doznaje da se u stranci podupire ideja održavanja izvanrednih izbora koji bi se održali ove godine, ali ne i o stvaranju koalicije s bilo kojom drugom strankom.