Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi i norveški ambasador u Prištini Svere Johan Kvale potpisali su u petak sporazum o readmisiji.

Readmisija je postupak vraćanja i prihvatanja lica koja ne ispunjavaju ili više ne ispunjavaju uslove za ulazak ili boravak na teritoriji druge države. 

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova navodi se da je ministar Rexhepi izrazio mišljenje da Norveška, imajući u vidu da Kosovo ima male kapacitete za prihvatanje građana, neće vratiti veći broj povratnika bez konsultacije sa kosovskim institucijama.

On je naveo da ovaj sporazum predstavlja dobru osnovu za razmišljanje o slanju sezonskih radnika Kosovara u Norvešku, imajući u vidu visok stepen nezaposlenosti na Kosovu. Ambasador Kvale je rekao da je ovo prvi sporazum kojeg je njegova država potpisala sa Kosovom.

"Veoma je značajno što ovaj sporazum reguliše veze između dveju naših država. Njime će građanima Kosova biti olakšan dolazak u Norvešku na sezonskom radu. Nakon ovoga oni neće morati ulaziti ilegalno“, poručio je norveški ambasador na Kosovu.