Jedna američka zastava i jedna kosovska vijore se na kući Šefka Salkovića u selu Rvatska u opštini Leposavić, oko 3 km u blizini granice između Kosova i Srbije, te oko 50 km sjevero-zapadno od Mitrovice.

Pet sela sa bošnjačkom populacijom u opšini Leposavić su u srijedu slavili praznik. Mještani tih sela su na trenutak ostavili bijedu i siromaštvo na stranu i okupili se u Rvatskoj kako bi proslavili dolazak američke državne sekretarke Hillary Clinton u Prištini.

"Danas smo vrlo sretni. Ovo je veliki dan za nas mještane Bošnjake sela Rvatske, Zaseoka Muminović, Vrbe, Beberišta i Kalina, ali i za cijelo Kosovo", rekao je predstavnik bošnjačkih sela, Šefko Salković.

"Došla je naša prijateljica, čiji nam je muž pomogao i napravio nam državu, zahvalni smo joj zauvijek", rekao je Salković.

Bošnjaci na sjeveru Kosova u srijedu su bili uskraćeni užitka da preko televizije prate dolazak državne sekretarke SAD-a na Kosovu, budući da se ovim dijelom Kosova može uhvatiti samo signal srpske državne televizije - RTS. Pet bošnjačkih sela imaju u vlasništvu oko 40 posto cijelog područja opštine Leposavić i nalaze se na nadmorskoj visini preko 600 m.

"Ovdje se vijori samo naša državna zastava, zastava naše domovine", rekao je Salković, dok njegovi sunarodnici to potvrđuju.

"Mi smo lojalni građani države Kosovo, stoga pozivamo Vladu Kosova da dođu kako bi nam pomogli", uputio je svoj zahtjev Salković i takođe zahtjev svojih sunarodnika. Prema njegovim riječima, u selima ovog područja živi više od 103 bošnjačkih porodica koje se suočavaju s poteškoćama nezapošljenosti, obrazovanja, zdravstvene njege, nedostatka energije i infrastrukture naselja. On je izjavio da iz ovih sela nema nijednog zapošljenih u institucijama Kosova.

"Imamo oko 200 djece koja školu pohađaju 7 km udaljenu odavde i to na srpskom jeziku i pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Vlade Republike Srbije, iako smo do sada uputili mnogo zahtjeva Vladi Kosova da nam otvoriti školu ovdje u Rvatskoj na našem maternjem, bosanskom jeziku, a ne na srpskom i pod pokroviteljstvom naše države", kaže Salković.

Na jednu rutinsku posjetu liječniku stanovnici ovih krajeva moraju putovati 15 km do Leposavića. Stanovnici kažu da ima dvije godine kako je Vlada Kosova izdvojila sredstav za električnu mrežu ovih sela, ali paralelne strukture "Elektroprivreda Srbije" još im nisu spoveli električnu energiju u nove transformatore. Također se žale na neasfaltirane puteve i lošeg stanja ovih sela, ali ne gube nadu da će im Vlada Kosova pomoći. Za sve probleme ovih mještana, Salković je okrivio bivšeg bošnjačkog čelnika ovih sela. Prema njegovim riječima, kako međunarodne tako i domaće institucije su namjerno loše obavještene kao da u ovim selima žive Aškalije. No istina o nacionalnosti i pripadnosti stanovika ovih sela je objelodanjena u razgovoru sa predstavnicima UNHCR-a, rekao je Salković.

U međuvremenu, najstariji stanovnik ovih sela, Zejnel Muminović (78 godina) hitno je zatražio da im u posjetu dođe premijer Kosova Hashim Thaçi i američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell.

"Ove dvije osobe su najpoželjnije na ovim prostorima Kosova", rekao je Muminović.

Dok je drugi stanovnik, Avdia Šemsivić, rekao da u ovoj oblasti postoje stalne prijetnje na lokalno stanovništvo od strane srpskih susjeda.

"Mi smo u potpunosti nezaštićeni, imamo velike prijetnje od naših srpskih susjeda, a pogotovo nakon nedavnih izbora na Kosovu, jer smo u ovim bošnjačkim selima izašli otvoreno i stali na stranu naše države Kosovo", rekao je Avdia. Isto je potvrdio i Salković. On je rekao da nakon javne potpore koje su dali državi Kosovo, represalije nad njima su se pojačale.

"Imamo mnogo napada vatrenim oružjem u smjeru naših domova, ali do sada nitko nije uhvaćen od strane policije. Zatražili smo od kosovskih institucija otvaranje policijske stanice i kancelarije zajednice", rekao je predstavnik Bošnjaka, Šefko Salković.

Drugi vrlo veliki problem ovih ljudi je da oni nemaju gdje dobiti lične karte ili pasoše Republike Kosovo. "Sada je otvoren ured u sjevernoj Mitrovici, ali je udaljen 50 km odavde", rekao je Salković.

"Nas tretiraju kao da smo na teritoriji Srbije", rekao je on.

Izvor: Koha.net