Evropa ima važnu ulogu u mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca, kazala je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton u intervju za BBC koji je dala zajedno sa svojom evropskom kolegicom Catherine Ashton.

"Opažanje prema kojem Evropska unija nema dovoljno utjecaja je pogrešna", kazala je Clinton, prenosi AFP.

"Jačati palestinsku vlast, imati odnose koje ima EU u arapskom svijetu, promovirati ideju da je rješenje o dvije države u interesu palestinskog naroda ogroman je doprinos u kontekstu prgovora", izjavila je ona.

"Imamo različite uloge na Bliskom istoku", objasnila je Ashton i potvrdila da su "Amerikanci apsolutno na čelu" napora da obje strane dovedu do pregovora.

Za vrijeme intervjua novinarka BBC-a je spomenula kritike koje je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izrekao na račun Catherine Ashton, kojoj zamjera previše skromnu ulogu u mirovnom procesu.

"Analiza neke vanjske politike u kojoj treba da ima dobitnika i gubitnika je zaista prevaziđena", kazala je Hillary Clinton.

Diplomatsko partnerstvo između SAD-a i Evrope "ima potrebu za reguliranjem, a zemlje članice, naravno, treba da odigraju svoju ulogu", saglasila se ona, ocijenivši da je saradnja između Washingtona i Evrope najbolji odgovor na "kompleksnost" savremenih problema.

{jcomments on}