Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Stategiju o privatizaciji Pošte i telekoma Kosova. Usvajanju strategije prethodila je žučna rasprava u kojoj su se predstavnici LDK, koji je dio vladajuće koalicije, i opozicionih stranaka bili protiv usvajanja prije održavanja parlamentarnih izbora početkom slijedeće godine.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je od poslanika zatražio da se glasanjem izjasne o strategiji.

Poslije izričitog zahtjeva šefa Poslaničke grupe LDK Ismeta Beqirija, predsjednik Skupštine Jakup Krarsniqi je stavio na glasanje prijedlog da se strategija odloži za neku od narednih sjednica Skupštine Kosova. Glasanje je pokazalo da se većina poslanika zalaže za raspravu i glasanje o prijedlogu Strategije.

Prilikom glasanja za strategiju većina se izjasnila za njeno prihvatanje.

Predstavnici opozicije su poslije sjednice izjavili da je glasanje bilo protivzakonito i da Skupština u trenutku glasanja nije imala kvorum.

Krasniqi je rekao da je u trenutku kada je prijedlog stavio na glasanje u sali bio potreban broj poslanika. Međutim, provjerom elektronskog sistema glasanja je, kako javljaju prištinski mediji, utvrđeno da je tokom glasanja u Skupštini bio 51 poslanik.

Prethodno je međuministarska grupa za privatizaciju PTK objavila konkurs za izražavanje interesa za privatizaciju, na koji su se javile četiri poznate međunarodne korporacije.

{jcomments on}