Posjeta državne tajnice Hillary Clinton Balkanu podvlači privrženost Sjedinjenih Država regionu i njegovoj integraciji u Evropu, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowely.

- Posjeta državne tajnice Clinton Balkanu "podvlači našu privrženost regionu i njegovoj integraciji u Evropu. Njena poruka u Sarajevu, Beogradu i Prištini bila je ista - morate da prevaziđete postojeće napetosti i historijske podijele, rekao je Crowely na pres-konferenciji za štampu, prenose u četvrtak agencije.

Istakao je da pred zemljama Balkana stoje velike mogućnosti, u smislu članstva u Evropskoj uniji i NATO, ali, dodao je, "postoje odgovornosti koje te zemlje treba da preuzmu sada".

- Naredni koraci su da se krene naprijed ka okončanju postojećih podijela u tim društvima i s dijalogom, koji u slučaju Srbije i Kosova , može na kraju dovesti, kako se nadamo, do uzajamnog priznanja, kazao je Crowely.

On je ocijenio da su SAD bile uspješne, zajedno s međunarodnom zajednicom, u okončanju sukoba na Balkanu prije 15 godina, ali da još nema onoliko napretka koliko se očekuje, u smislu okončanja napetosti i podijela u tim društvima.

- Hillary Clinton je bila tamo da podsjeti te zemlje da postoje izvanredne mogućnosti koje su im na raspolaganju, ali postoje i koraci koje moraju poduzeti da bi iskoristile te mogućnosti, kazao je Crowely.

Američki zvaničnik je ipak ocijenio da je, u svakom slučaju, napredak načinjen u ključnim oblastima, ali da još toga treba da bude učinjeno.

Cilj posjete Hillary Clinton je, prema Crowelyju, dijelom bio i da ohrabri lidere u regionu da nastave da se bave krupnim pitanjima i da ubrzaju tok promjena i reformi.