Dodjelom identifikacionih karata brucošima zvanično je počela prva akademska godina na Univerzitetu u Prizrenu. Uprilićena je tom prilikom ceremonija kojoj je  prisustvovalo više stotina studenata, profesora i gradjana Prizrena i okolnih opština.

Premijer Kosova Hashim Thaçi uručio je prve identifikacione karte i poželio uspješan rad zaposlenima i studentima i da, kako se izrazio, sa ovog univerziteta iziđe neko ko će dobiti Nobelovu nagradu i time pomogne i Kosovu da bude poznato u naučnom svijetu.

“Mi smo danas tu da pozdarvimo otvaranje ovog univerziteta u koji smo investirali svi. Ovaj univerzitet otvaramo za budućnost kako bismo investirali u budućnost, u studente. Da vi imate u rukama upravljanje državom, da bude boljitka i za Prizrten i za Republiku Kosovo. Ja želim da vjerujem da će odavde, sa ovim potencijalima koje imate, jedan od vas  dobiti i Nobelovu nagradu”

Ministar za obarzovanje, nauku i tehnologiju Enver Hoxhaj kazao je da otvaranjem vrata ovog univerziteta Prizren postaje univerzitetski grad, a mladi dobijaju mogućnost da steknu zvanje akademskih građana univerziteta koji će biti primjer za region i prepoznatljiv u Evropi.

“Nijedan od mladih, koji je završio srednju školu bilo u gradu Prizrenu, Dragašu, Orahovcu, Mališevu, Đakovici Suvoj Reci, Štimlju ili Mitrovici neće ostati van univerzitetskih klupa jer je ove godine Vlada Kosova ovdje u Prizrenu i Prištini, dakle dva javna univerzitetska centra  otvorila 22.000 mjesta za 22.000 brucosa” kazao je ministar Hoxhaj, podsjetivši na kraju da je samo do prije tri godine, dakle 2007. bilo samo sedam, a sada 22.000 mesta za brucoše.

Rektor univerziteta Ronald Moench ponovio je da će ovaj univerzitet imati veliki značaj za Prizren i Kosovo, ali i za zemlje u regionu pošto će ovdje moći da se školuju i oni iz okolnih zemalja.

“Ovaj univerzitet ima veliku ulogu za Prizren Republiku Kosovo i okolne zemlje. Pred nama je dugi put kojeg mi moramo proći, a to moramo proći zajedničkim radom i zajedničkim timom. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Danas nije glavna tema politika, nego ste vi dragi studenti i vaš dan počinje danas”, kazao je rektor Moench.

Amela Hajradini, Bošnjakinja koja je zbog nemogućnosti da se upiše na bosankom na univerzitetu, konkurisala i primljena je u nastavi na albanskom, izjavila da je ponosna da je u prvoj generaciji ovog univerziteta.

“Osjećam se srećnom i ponosnom što ću biti student ovog univerziteta. Ovo je prva generacija ovog prvog univerziteta u Prizrenu. Vjerujem da ću postići dobar rezultat, kako ja tako i ostali studenti.

Na prvoj godini Univerzitet u Prizrenu, koji zajedno sa Edukativnim fakultetom broji oko 2600 studenata,  primio je brucose između ostalih na pravnom i ekonomnskom fakultetu, smjeru informatike, dizajna softvera… U planu je da se otvori muzička akademija i još nekoliko drugih fakulteta.

Cilj je da ova visokoškolska ustanova prima pet hiljada studenata godišnje, a kako su obećali nadležni, diplome će biti validne za cijelu Evropu, što je poseban stimulans za mlade.

Obećano je i da će se otvoriti smjerovi na bosanskom i turskom jeziku,  a rektor Moench zataržio da i Romi budu zastupljeni na ovoj visokoškolskoj ustanovi i tako i na ovom planu ocrtava multuetićnost Prizrena.