Evropska komisija bi uskoro trebalo da otvori proces razgovora o viznoj liberalizaciji i za stanovnike Kosova, izjavila je izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek.

Lunacek je, za mrežu Balkan inside, iznijela očekivanje da će Evropska komisija otvoriti put Kosovu za bijelu šengen listu, koja omogućava građanima da bez viza putuju u zemlje Evropske unije.

Ova vijest uslijedila je poslije odobrenja Evropskog parlamenta da se od januara ukinu vize građanima Bosne i Hercegovine i Albanije.

Ukoliko Savjet EU odobri ukidanje viza za ove dve države, onda će samo stanovnicima Kosova biti potrebne vize za putovanje u EU, upozorila je Lunacek i istakla da bi Kosovo bilo pretvoreno u geto.

"Čak i one države koje ne priznaju nezavisnost Kosova, smatraju da bi ono moralo biti uključeno u proces vizne liberalizacije", rekla je Lunacek.

Ona je dodala da slika Kosova kao zemlje kriminalaca i korupcije među pojedinim članicama EU, poput Francuske, povećava skepticizam prema širenju vizne liberalizacije.