Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith izjavio je da će Skupština Kosova biti raspuštena nakon okončanja jesenjeg zasjedanja, poslije čega će uslijediti prevremeni izbori.

"Datum je tema konsultacija koje vode Jakup Krasniqi, vršilac dužnosti predsjednika i premijer Hashim Thaçi sa političkim liderima. Ja sam pročitao datum u štampi. Zainteresovan sam, a vjerujem i kosovske institucije da parlament može da funkcioniše tokom jeseni toliko koliko je moguće kako bi prošli neki vrlo značajni zakoni koji su od vitalnog značaja za Kosovo i ekonomiju", rekao je Feith u intervjuu koji danas objavljuje prištinski list "Koha ditore".

Fejt je najavio da će u trenutku kada se završi jesenje zasedanje, sadašnji saziv parlamenta biti raspušten.

"Nakon toga ima 45 dana, kako je predviđeno Ustavom do održavanja izbora. Vidjećemo kako će sve to teći", rekao je Feith.

Za njega, slučaj bivšeg predsednika Fatmira Sejdiua, predstavlja dobar primjer za to šta se dešava kada se prekrši Ustav.

"Jasno donošenje odluke Ustavnog suda pokazuje profesionalizam ovog suda, a da poštovanje odluke od strane institucija pokazuje njihovu zrelost", ocjenio je Feith.