Dugoročno postoji mogućnost da SAD pristanu na izmjenu granica i neku vrstu podjele Kosova, ali je uslov da zvanični Beograd ukaže da bi pod određenim okolnostima priznao nezavisnost Kosova, kao i da potom precizira te uslove, izjavio je potpredsjednik za studije odbrane i diplomatije u vašingtonskom Cato institutu Ted Carpenter.

"To bi, po mom mišljenju, moglo biti dovoljno da pragmatičniji kreatori politike Washingtona podrže ovu vrstu kompromisa", rekao je Carpenter za "Blic nedjelje", prenose srbijanski mediji

Carpenter je ranije izjavio i kako bi jedno od rješenja za gubitak Kosova moglo da bude i "objedinjavanje Srbije i Republike Srpske", kao ustupak Srbiji zbog "gorke pilule koju mora progutati".

On je izrazio bojazan da će, ako ostane na sadašnjoj tvrdoj poziciji, zvanični Beograd za pet ili deset godina završiti sa potpuno nezavisnim Kosovom, priznatim od većine zemalja međunarodne zajednice, a da za to neće dobiti apsolutno ništa.

"To će onda biti potpuni gubitak. Sigurno je da želja Beograda da povrati Kosovo neće biti realizirana, ali osim toga nećete dobiti čak ni utješnu nagradu. S druge strane, ako lideri u Beogradu budu fleksibilniji, onda će bar dobiti nešto za uzvrat", rekao je Carpenter.

On je ocijenio da je vjerovatno najbolja pozicija koju bi Srbija mogla zauzeti da uz sjever Kosova traži i neku vrstu garancije na značajnu zaštitu religioznih teritorija u drugim dijelovima Kosova.

Na pitanje pod kojim uslovima bi Albanci pristali na podjelu, Carpenter je rekao da bi morao postojati indirektan pritisak na njih od SAD-a i Evropske unije.

"Prije svega, to bi moglo biti odbijanje međunarodne zajednice da nastavi sa finansijskom podrškom Kosovu ako tamošnje vlasti odbiju kompromis. To neće značiti suštinsko primoranje Kosova na promjenu granica, ali će jasno pokazati da ako Vlada u Prištini ne pristaje na kompromis i ostane pri tvrdoglavom stavu, SAD i njihovi saveznici neće beskonačno nastaviti da podržavaju Kosovo", rekao je Carpenter.

24sata.info