Premijer Kosova Hashim Thaçi sa saradnicima posjetio je Prizren. Na ručku organizovanog za više stotina pripadnika i simpatizera svoje DP, udruženja proizišla iz OVK, zanatlija i biznismena , premijer je govoprio o aktuelnom trenutku na Kosovu.

Spomenuo je uspjeh na priznanju malde koosvske države od strane 70 zemalja, uspjehu u međunarodnom sudu pravde te sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, dobrim odnosima sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom. Ponudio je iste odnose i Srbiji, ali na ravnopravnom nivou,  kao dvije suverene i nezavisne države. Pohvalio je i izgardnju autoputa koji je do sada probijen na oko 25 kilometara.
 
Pojasnio je i zašto se krenulo od Vrbnice ka Merdaru, a ne obrnuto. Kazao je da se na taj način  želelo poručiti da i Kosovo kao i sve druge zemlje teže da budu što bliže moru.
 
Premijer Thaçi je prisutnima obećao da će građani Kosova vrlo brzo putovati Evropom bez viza,  kao i sve druge zemlje u regionu.
 
“Očekujemo od Evropske komisije prihvatanje i sporazuma o progersu. Sporazum koji će procijeniti postignuto , zaboraviti na predhodni period. Mi ćemo se svakako suočiti i sa novim izazovima. Sigurni smo međutim da će građani Kosova vrlo brzo kao i svi građani Evrope steći pravo na slobodu kretanja”
 
MInistar za obarzovanje, nauku i tehnologiju Enver Hoxhaj se zahvalio građanima i rukovodstvu Prizrena na doprinosu u obezbjeđenju preduslova i infrastrukture za novootvoreni univerzitet.
 
Najveću pažnju prisustnih izazvala je njegova izjava o povećanju plata za više desetina prosvetnih radnika na Kosovu.
 
“Povećanje plate dobiće u januaru, dakle kao što je bilo u 2008. a obećali smo još ejdno povećanje u ovom mandate ove vlade”, kazao je minister Hoxhaj ne rekavši međutim koliko će to povećanje iznositi,  iako su prisutni to tražili.
 
Premijer Kosova Hashim Thaçi ovom prilikom obećao je da će akademska godina na Univerzitetu u Prizrenu početi sutra u ponedjeljak . Obećao je da, kako se izrazio, ni jedan svršeni serdnjoškolac koji želi da studira ne bude van amfiteatara i sala za predavanja.