Datum održavanja izbora na Kosovu još uvijek nije poznat, u Prištini su u toku konsultacije VD predsjednika Kosova Jakupa Krasniqija sa parlamentarnim strankama.

Stranke predlažu da prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu budu održani početkom februara, sredinom tog mjeseca ili početkom marta iduće godine.

Sve parlamentarne partije na Kosovu saglasne se da najdalje za šest mjeseci treba da budu održani parlamentarni izbori. Razlikuju se jedino u datumu njihovog održavanja.

Demokratski savez Kosova sa manjim strankama se zalaže da izboru budu u martu sljedeće godine, dok bi u stranci premijera Hashima Thaçija da to bude nešto ranije.

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi održao je sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i od njih čuo zahtjeve da prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu budu održani početkom februara, sredinom tog mjeseca ili početkom marta iduće godine.

Bivši predsjednik Kosova i sadašnji predsednik Demokratskog saveza Kosova, Fatmir Sejdiu rekao je poslije sastanka da je za tu stranku 6. mart odgovarajući datum za održavanje izbora.

Krasniqi kaže da do 28. marta, kada mu ističe mandat vršioca dužnosti predsjednika Kosova, treba da bude konstituisan parlament, izabran predsjednik parlamenta i predsjednik Kosova.

Procedura CIK-a omogućuje izbore u prvoj polovini februara, kako bi institucije mogle da budu konstituisane u roku isticanja mandata vršioca dužnosti kosovskog predsjednika.