Na sjeveru Kosova sinoć su raspoređene jake snage bezbjednosti, a u sjevernom dijelu Mitrovice podižu kontrolne punktove na svakih pedeset metara, navode očevidci.

 
Komadant Kfora Erhard Bühler je najavio da će na sjeveru Kosova biti povećan broj vojnika, kontrolnih punktova, vojnih kontrola i karabinjera.

Međunarodni predstavnici na Kosovu najavljuju da Kfor, Eulex i kosovska policija pojačavaju svoje prisustvo na sjeveru Kosova, kako bi uspostavili red i mir i osigurali bezbjednost za sve građane.

Šef Eulex policije na Kosovu Udo Möller je rekao da je važno da se iskorjene incidenti i kriminal na sjeveru Kosova.

Obavješteni izvori u Prištini tvrde da pojačanje kontrole predstavlja neku vrstu pripreme građana sjevera pred hapšenje takozvanih "krupnih riba", nakon hapšenja Dejana Vulovića, osumnjičenog za ubistvo, pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja.

Izvori bliski policiji su prenjeli listu Koha ditore da su sinoć na sjever stigli specijalci EULEX-a iz Uroševca i Prištine. Usljediće još nekoliko hapšenja, piše list I dodaje da se radi o četiri osobe koje važe da su vođe kriminala na sjeveru Kosova.

Za njihovo hapšenje, kako navodi Koha, EULEX ima i dozvolu Beograda. Za njih se sumnja da su odgovorni za posljednje eksplozije, da su odgovorni za podmetanje vatre i šverc na sjeveru Kosova.

Izvori lista sa sjevera Kosova su prenjeli da je oko 20 pripadnika elitnih ruskih vojnih snaga ušlo na Kosovo sa jedinim ciljem, da destabilizuju stanje u tom dijelu. Oni su noćili u Zvečanu i sumnja se da su eksploziju na anteni IPKO-a prije par dana izveli upravo oni, tvrdi Koha ditore.

De Kerambon: Beograd zainteresovan za suzbijanje kriminala na sjeveru Kosova

Dosadašnji šef Eulexa Ives de Kermabon je rekao da je Beograd, takođe, veoma zainteresovan da se na sjeveru Kosova suzbiju korupcija, šverc i organizovani kriminal.

"Možda niste znali ali je u utorak obavljeno hapšenje dvije osobe, koje je tamo izvršeno, izvedeno na temelju poternice Eulexa, ali i poternice koju je izdala Srbija. To jeste zajednička bitka protiv kriminalaca i organizovanog kriminala", dodao je on.

De Kermabon je rekao da će Eulex nastaviti istrage i hapšenja svih lica na Kosovu, uključujući i one u samom vrhu vlasti u Prištini, ako se pokaže da su upletena u korupciju ili kriminal.