Izvještaj generalnog sekretara UN

Savjet bezbjednosti UN sutra razmatra izvještaj generalnog sekretara UN o Kosovu u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da budu konstruktivni u prevazilaženju teškoća u primjeni dogovora postigunutih u dijalogu.

Na sjednici će govoriti premijer Srbije Ivica Dačić koji predvodi delegaciju u kojoj je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.
 
U Njujork je otputovao i premijer Kosova, Hashim Thaçi.
 
U izvještaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Moon je pozdravio mirno održavanje srpskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ocjenjujući da to ukazuje na zrelost političkih lidera na obje strane.
 
On je posebno pohvalio partnere na Kosovu, posebno OSCE, kao i KFOR i EULEX za suštinski doprinos za uspješno sprovođenje glasanja na Kosovu.
 
Navodeći da je zadovoljan dosadašnjim konkretnim rezultatima dijaloga, Ban Ki Moon je, međutim, izrazio zabrinutost zbog teškoća u primjeni nekih od postignutih dogovora.
 
On je takođe ocjenio da izostanak širokog konsenzusa u velikoj mjeri otežava postizanje neophodnih kompromisa u procesu rješavanja problema između Beograda i Prištine.
 
Generalni sekretar UN ukazuje da je situacija na sjeveru Kosova i dalje krhka i zahtjeva oprez i uzdržanost svih strana da bi se smanjila mogućnost "regresivnog političkog razvoja ili nestabilnosti".
 
On je zato izrazio zabrinutost zbog reakcije kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti", piše Radio Slobodna Evropa.
 
U izvještaju se takođe ističu izazovi sa kojima su suočene manjinske zajednice u svim dijelovima Kosova, i potreba za boljim odgovorom institucija, posebno policije, što je, kako je ocjenjeno, suštinski za povećanje povratnika na Kosovo.
 
U aneksu Ban Ki Moonovog izvještaja je i izveštaj šefa EULEX-a Xaviera Bout de Marhnaca koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i u primjeni dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.