Na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na sjeveru Kosova i ukoliko Eulex ne sprovede zakone, može izbiti nasilje, kaže Janina Hřebíčková, češka ambasadorka na Kosovu.

Hřebíčková  je za češki list "Pravo" rekla da nasilje može da izbije ukoliko Eulex ne uhapsi srpske i druge kriminalce.

Hžebičekova je izjavila da je bezbjednost garantovana na 80 odsto kosovske teritorije, osim na sjeveru, te da poreski obveznici u zemljama koje su poslale svoje vojnike u Kfor ne moraju više da ih plaćaju.

"Jedanaest godina je tu (na severu Kosova) međunarodna uprava UN iz političkih razloga zatvarala oči i pustila paravojne i zločinačke grupe na miru. Oni tamo do danas rade šta hoće, buja bezakonje. Tamo se švercuje bilo šta - droge, prostituke, a u to se uključuju i Srbi i Albanci", kazala je Hřebíčková .

Riješenje da se sve veća frustracija ne pretvori u nasilje je, prema rečima Hžebičekove, to da Eulex sprovede zakon i na sjeveru i "uhapsi srpske i druge kriminalce".

Ona je rekla da se očekuje da Eulex počne da vrši pritisak da se sprovode zakoni i kao primjer za suživot dala je Albance i Srbe na jugu Kosova.

"Na jugu su Srbi i Albanci na istom brodu i zato počinju da grade zajedno lokalne samouprave. A zato što većina nema posao svi su otprilike na istom", kazala je Janina Hřebíčková i dodala su na jugu Albanci, Srbi i Turci shvatili da je tu njihov dom i da imaju evropsku perspektivu i svejedno im je da li će to biti za 10 godina.