Clemens Koja

Ambasador Austrije Clemens Koja kaže da će poslije razgovora Beograda i Prištine o struji i telekomunikacijama biti neophodno otvoriti širi politički proces.

"U stvari, poslije, nadajmo se, uspješnih razgovora o električnoj energiji i telekomunikacijama biće neophodno otvoriti širi politički proces kako bi se uhvatili u koštac sa preostalim političkim pitanjima, poput prava Srba na sjeveru Kosova, zaštite srpskog kulturnog nasledja, povratnika i tako dalje", rekao je za beogradski list "Danas", Clemens Koja.

Koja navodi da EU uvažava namjeru predsednika Srbije Tomislava Nikolića o podizanju dijaloga na politički nivo. Koja je naveo da je EU uvjerena da Ahtisaarijev plan sadrži odgovarajuća rješenja za ta pitanja, ali da mora biti pronađen način kako da se učine odgovarajućim za obje strane.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da počne pregovore o članstvu u EU do kraja godine, Koja je odgovorio da su "šanse neumanjene".

"Evropski savjet je jasno predočio koji uslovi moraju da budu ispunjeni i oni se uglavnom odnose na unapređenje odnosa Beograda i Prištine...", rekao je Koja.