VD kosovskog predsjednika Jakup Krasniqi rekao je da ove godine neće biti opštih izbora na Kosovu i da će datum njihovog održavanja saopštiti uskoro.

On je najavio da će Skupština usvojiti rezoluciju koja će služiti kao osnovna orijentacija za dalji proces dijaloga.

Krasniqi je novinarima u Prištini rekao da će nastaviti konsultacije sa političkim strankama, potvrdivši da ove godine neće biti izbora, o čemu su se dogovorile sve političke stranke.

"Ono što sada možemo reći je da sve političke partije nisu spremne za izbore koji bi bili održani kasnije ove godine. One jesu za vanredne izbore, ali uz poštovanje ustavnog roka“, rekao je Krasniqi i dodao da će nastaviti kosultacije o datumu izbora.

Krasniqi je od bivšeg predsjednika Fatmira Sejdiua preuzeo predsjedničke ingerencije 28. septembra, a do 28. marta ističe konačni datum do kada Kosovo treba da završi prevremene izbore, jer tog dana Krasniqiju ističe mandat vršioca dužnosti predsjednika.

Što se tiče razgovora sa Beogradom, Krasniqi je rekao da će Priština biti za njih spremna kada konsoliduje institucije nakon slobodnih izbora.

Krasniqi je najavio da će Skupština Kosova uskoro usvojiti rezoluciju, koje će poslužiti kao osnova za vođenje daljeg procesa pregovora sa Beogradom.