Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da je članstvo u NATO i priznavanje realnosti na Kosovu najefikasniji način da Srbija postane dio Evropske unije (EU).

"Od EU i NATO važnije je, međutim, da definišemo šta je interes ove zemlje i napraviti plan o tome", ocijenio je Jovanović za "B92".

On smatra da bi razgovore između Beograda i Prištine trebalo da vodi Vlada Srbije i da bi premijer Srbije Mirko Cvetković trebalo da preuzme odgovornost.

Jovanović je naglasio da LDP nikada nije rekla da su Boris Tadić, Vuk Jeremić ili bivši premijer Vojislav Koštunica izgubili Kosovo, pišu srbijanski mediji.

Sva trojica su, međutim, smatra Jovanović, odgovorni za greške koje su uslijedile nakon 1999. godine i što nisu preuzeli odgovornost koju nosi funkcija. Prema njegovim riječima, kosovsku politiku, regionalnu politiku, formulisao je kabinet predsjednika Srbije, njegovi savjetnici, ali je problem što taj posao ne prati odgovornost.

"Ne mislim da je Jeremić vodio hirovitu politiku, već ono što je formulisao sa Tadićem, a oni su gledali u društvo, šta ono misli", ocijenio je Jovanović.