Londonski Daily Telegraph jutros donosi osvrt na preliminarne rezultate jučerašnjih općih izbora u BiH.

Prema ovom listu, prvi rezultati daju naznake da će tročlano bh. Predsjedništvo ostati blokirano oko pitanja budućnosti zemlje, pri čemu će dvojica lidera etnički podijeljene zemlje zagovarati jedinstvo, a treći će ''gurati'' njen raspad.

Sa prebrojanih pola glasova nešto prije ponoći, hrvatsko i bošnjačko mjesto u Predsjedništvu BiH će najvjerovatnije pripasti snažnim zagovaračima ujedinjene Bosne. Vodeći u trci za srpsko mjesto u Predsjedništvu je kandidat koji zagovara odvajanje bosanskih Srba od ostatka zemlje.

Petnaest godina nakon etničkog rata, pokrenutog raspadom Jugoslavije, i uprkos pet postratnih izbora, očekivalo se da će glasanje još uvijek ići uzduž etničkih linija. Ako to pokažu i konačni rezultati, rukovodstvo zemlje će biti i dalje podijeljeno oko istih pitanja kao i prije izbora, što će zemlju ostaviti u stalnoj političkoj pat-poziciji i zamagliti prilike za članstvo u EU.

Telegraph ocjenjuje kako je ipak bilo slabljenja tradicionalnih obrazaca glasanja, jer su umjereni Hrvati i Bošnjaci očito prelazili linije glasanja za etničke stranke i podržali kandidate koji preferiraju multietničko jedinstvo.

Socijaldemokrata Željko Komšić vodi u trci za hrvatskog člana Predsjedništva. Komšić, koji je i aktuelni član tog tijela, snažan je borac za ujedinjenu, multietničku Bosnu. Bošnjački vodeći kandidat, Bakir Izetbegović većinske Stranke demokratske akcije, takođe favorizira ujedinjenje.

Srpski član Nebojša Radmanović iz SNSD-a, nasuprot, podržava ideju otcjepljenja bosanskih Srba od ostatka zemlje, podsjeća Daily Teleghraph.