Aleksandar Vulin:

Neki ustupci će biti bolni, poručio šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija spremna za ustupke i nastavak dijaloga sa Prištinom, prenosi agencija Anadolija.

Vulin je pojasnio da srbijanska vlada ima strategiju za rješavanje problema Kosova i da iza nje stoji cijela Srbija. Neki od ustupaka će biti bolni, kazao je Vulin i poručio da istu vrstu ustupaka očekuje od Prištine. Nije želio odgovoriti o kakvim ustupcima je riječ.

"Da li je svaki ustupak koji date ljudima koji su vam otcepili 15 posto teritorije države bolan? Jeste. I sami pregovori koje vodite sa onima koji, evidentno, ne priznaju vašu državu, su već bolni", kazao je Vulin za B92.
"Koji će to ustupci biti, videćemo, ali, do sada, za 12 godina, nije ih bilo ni jedan. Ne može dijalog biti kompletan ukoliko nema ustupaka i sa prištinske strane", istakao je Vulin i poručio da Srbija neće pristati ni na kakve ustupke kosovske strane.

Objašnjavajući da se pitanje Kosova podiže na "viši nivo", Vulin je  rekao da „za razliku od nekih prošlih vremena i prošlih vlasti, ova će preuzeti odgovornost imenom i prezimenom“.

"Možete da očekujete da će predsjednik republike biti aktivno uključen u te pregovore. To znači da se bez njega pregovori neće voditi, to znači da će i biti prisutan, to znači da će čitava država, najviši političari biti u to uključeni. Ali, kada kažem viši nivo, ja ne mislim na vlast samo, mislim i na opoziciju", rekao je predstavnik srbijanske vlade zadužen za pitanje Kosova.

Negirao je učešće Kosova kao države u tim pregovorima i naglasio da će pregovarati samo sa predstvanicima albanske nacije.

"Sa druge strane stola će sedeti predstavnici albanske nacije. Na Kosovu nema države, već samo predstavnika albanskog naroda. Ko će to biti, na njima je da odgovore. Mi, naravno, imamo problem sa tim da Hašim Tači bude sa bilo koje strane stola dok se ne završi istraga o trgovini ljudskim organima", istakao je Vulin i dodao da pregovori, bili tehnički ili politički, neće moći da se vode parcijalno.

Vulin je devedesetih bio jedan od funkcionera Jugoslovenske levice (JUL), stranke supruge Slobodana Miloševića, a danas je lider Pokreta socijalista.