Turkish Weekly

Kosovo je pokušalo profitirati od arapskog proljeća. Nemiri koji su izbili u nekim arapskim državama doveli su do promjene režima. Kosovo je podržavalo reformatorske snage pridružujući se kako zapadnim, tako i regionalnim silama, kao što su Turska, Katar i Saudijska Arabija u podupiranju revolucija u Egiptu, Libiji i Siriji...

Ovako je juče pisao list "Turkish Weekly" u tekstu posvećenom Kosovu i priznanjima koja nedostaju iz arapskog svijeta.

Kosovo je računalo da će Turska, Katar i Saudijska Arabija, koje su već priznale nezavisnost Kosova, igrati ulogu sa velikim uticajem na zemlje koje su prebrodile Arapsko Proljeće. Kosovo se nadalo da će ove države sa unutrašnjim promjenama izmjeniti i njihovu spoljnu politiku u prilog priznanja države.

No, do danas, obećanja o priznanju od država koje su iskusile arapsko proljeće su ostala neispunjena. Ove zemlje su prolazila kroz teško razdoblje tranzicije i čini se da su diplomatski kapital potrošili na goruća pitanja. Libija i Egipat su potaknule odluku o priznanju Kosova, obećavši da će ovo pitanje razmatrati na Generalnoj skupštini UN u septembru.

Priština, također ima velike nade da će biti priznata od strane Sirije, koja je odbijala da prizna Kosovo u prošlosti, ali je potresena unutarnjim previranjima, piše "Turkish Weekly", prenosi "Zëri".

Trenutno, Kosovo je priznato od strane 93 zemlje, a list citira zamjenika ministra inostranih poslova Petrita Selimija koji je rekao da promjenom političkog pejzaža u Siriji i drugim arapskim zemljama, će se promijeniti i stav o Kosovu.Vlada je rekla da očekuje novu poziciju oko Kosova od zemalja poput Sirije, Egipta i Libije.