Autoput Kosovo-Makedonija

Kosovo počinje pripreme za izgradnju autoputa za Makedoniju, ali nema dovoljno sredstava za to.

Vlada Kosova nije završila izgradnju autoputa kojim se zemlja povezuje s Albanijom, ali nastavlja s gradnjom drugog do Makedonije, uz neizvjesnost i nepovjerenje javnosti po pitanju finansiranja projekta.

"[Mi smo] već otpočeli s tehničkim i administrativnim procedurama za promoviranje izražavanja interesa od strane zainteresiranih kompanija i za savjetnika za taj posao. Proces je otvoren, transparentan, uz ravnopravne mogućnosti natjecanja. Nadamo se pristojnoj konkurenciji u tom procesu," izjavio je Lah Nitaj, politički savjetnik kosovskog ministra infrastrukture.

Međutim, prije mogućeg početka izgradnje, Kosovo je obavezno provesti stand-by aranžman sa MMF-om, po kom zemlja, koja stremi ka tome da prvo raščisti troškove prvog autoputa, treba utvrditi da li može graditi i taj drugi.

"Postojao je sporazum da bi vlada trebala stupiti u ugovorne obaveze po pitanju planiranog autoputa R6 za Makedoniju tek nakon što se dobiju prihodi od privatizacije ... i nakon što budu poznati konačni troškovi autoputa R7 [za Albaniju], kako bi mogla ocijeniti raspoloživi prostor za uklapanje puta R6 u održiv fiskalni okvir," izjavio je predstavnik MMF-a na Kosovu Jose Sulemane, navodeći podatke iz izvještaja Fonda o Kosovu.

Velika cijena autoputa za Albaniju i činjenica da ugovor nije javno objavljen predstavljaju razlog za zabrinutost, kako kaže Nezir Sinani, viši analitičar u prištinskom Institutu za razvojnu politiku.

"Budžet projekta jednak je godišnjem budžetu zemlje -- što je vrlo velika vrijednost. Prema kalkulacijama, izgleda da je on veći nego vrijednost koja se za slične projekte plaća u susjednim zemljama," kaže Sinani.

Sinani također kaže da ulaganja trebaju biti u adekvatnom odnosu s potrebama građana; cijenom drugog autoputa bi se ograničila ulaganja u drugim vitalnim ekonomskim sektorima.

S obzirom na značajne zabrinutossti vezane za transparentnost, Sinani je utvrdio da bi se javnost trebala uključiti u odlučivanje o eventualnom poduzimanju takvih projekata od velike važnosti.

"Jedno drugo, još suptilnije pitanje koje prati infrastrukturne projekte na Kosovu je potpuna netransparentnost u javnosti po pitanju njihove izrade i provedbe. Time je na neki način umanjena njihova važnost, jer je javno mnijenje usmjereno na nepoznate detalje vezane za vrijednost projekta i način njegove provedbe," izjavio je Sinani.

Nitaj je međutim izjavio da će, uprkos kritikama, izgradnja početi početkom 2013, a da su odnosne studija o izvodljivosti i utjecaju na okoliš završene 2006.

"Opredjeljenje od strane vlade, ministarstva infrastrukture i upavnog ministarskog odbora je da se taj projekat nastavi. Pronalazak sredstava prioritet je za vladu i ona radi na pronalasku izvora. Projekat će se finansirati iz državnog budžeta," izjavio je Nitaj.

On je izjavio da je Makedonija pokazala određenog interesa za učešće u projektu.

Makedonska vlada nije međutim još uvijek jasno stavila do znanja da li će nastaviti s izgradnjom dijela autoputa na svojoj teritoriji.