Hashim Thaçi:

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da neće biti dijaloga s Beogradom, već samo razgovora o normalizaciji odnosa, a ne o unutrašnjem uređenju Kosova

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da neće biti dijaloga s Beogradom, već samo susreta kakve je Kosovo imalo i s drugim susjednim državama i da se razgovor može odnositi samo na normalizaciju odnosa, a ne na unutrašnje uređenje Kosova.

"Dijaloga sa Beogradom neće biti. Biće samo susreta na visokom nivou da bi se razgovaralo o normalizaciji odnosa između dvije države. Normalizacija odnosa se ne može dogoditi bez susreta na visokom nivou", kazao je Thaçi u intervjuu za dnevnik "Epoka e re".

On je odbio mogućnost da se na tim susretima razgovara o drugačijem tretmanu Srba sa sjevera u odnosu na one sa juga Kosova i rekao da je sveobuhvatni plan Martiya Ahtisaarija najbolje moguće rješenje.

Thaçi nije naveo kada se planira sastanak na visokom nivou, ali je rekao da će ti sastanci biti održani pod rukovodstvom Evropske unije i nadzorom i podrškom SAD.

Prema riječima visokog zvaničnika Vlade, razgovori na visokom nivou biće i u funkciji učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije.

Zvaničnik, koji je blizak timu koji priprema buduće razgovore, rekao je za list "Koha ditore" da osim integracije sjevera u ustavno-pravi poredak Kosova i normalizacije odnosa dvije zemlje, dijalog sa Srbijom ima za cilj da obezbjedi da Kosovo postane članica UN.

"Pitanje priznanja od strane Srbije je relevantno. Srbija može formalno i da ne prizana Kosovo. Normalizacija odnosa podrazumijeva ukidanje prepreka i funkcionisanje Kosova kao članice UN", rekao je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, u dijalogu koji će se voditi uz posredstvo Evropske unije, Kosovo ima dva cilja - očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, integracijom sjevera, i funkcionisanje Kosova bez prepreka od strane Srbije što podrazumijeva članstvo u Ujedinjenim nacijama.