Obezbjediti jedinstvo političkog faktora

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je izjavio da nema ništa protiv političkih razgovora između Kosova i Srbije, ali je istakao da je potrebno obezbjediti jedinstvo političkog faktora i obaviti dobre pripreme za dijalog koji će se voditi.

"Kosovo ima ljude koji kompetentno mogu da razgovaraju sa Srbijom bez bojazni da će pogrešiti", izjavio je Krasnići za dnevnik "Epoka e re".

On smatra da za razliku od razgovora o tehničkim pitanjima treba mnogo pažljivije birati predstavnike Kosova koji će učestvovati u političkim razgovorima i da oni treba da budu dobro pripremljeni, da se obezbjedi učešće svih politčkih subjekata i da budu transparentni. Krasniqi smatra da niko ne treba da se boji razgovora o političkim temama sa Beogradom.

"Kosovo je nezavisna i suverena država koja je međunarodno priznata i razgovaraće kao država kako sa zemljama sa kojima ima dobre odnose takođe tako i sa onima sa kojima takve odnose nema, u ovom slučaju sa Srbijom", kazao je Krasniqi.

On je ocjenio da je dijalog evropska vrijednost i svi koji streme Evropskoj uniji treba da razgovaraju.

"Kosovo i Srbija su u traženju integracije (u EU) i zato treba da razgovaraju kako bi prevazišle razlike i izgradile nove dobrosusjedske odnose", kazao je Krasnići ističući da se mora voditi izuzento mnogo računa ko će u ime Kosova predvoditi razgovore i obaviti pripreme za njih tako što će se jasno odrediti teme o kojima će se razgovarati.