DIJALOG KOSOVO-SRBIJA

Edita Tahiri je ocjenila da su za neostvarivanje postignutih sporazuma u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije odgovorni Srbija i Evropska unija, i da Priština neće nastaviti razgovore dok se ne realizuju svi do sada postignuti dogovori.

Zamjenica premijera, kao i bivša kosovske delegacije u razgovorima sa Beogradom o tehničkim pitanjima tvrdi da je, od sedam, samo jedan sporazum u cjelosti ostvaren, i to onaj o reciprocitetu.

Tahiri je na konferenciji za novinare kazala da predstavnici institucija Kosova neće pristati na nastavak razgovora prije ostvarivanja svih postignutih sporazuma, stavljajući u prvi plan sporazum o integrisanom upravljanju granicom.

"Glavna odgovornost za neostvarivanje sporazuma pada na Srbiju, koja je i ovog puta u dijalogu upotrebila logiku dvostrukih standarda, o navodnoj verbalnoj spremnosti za tehničke sporazuma, ali je sa druge strane izrazila realnost svoje političke nespremnosti da ostvari obaveze koje je preuzela", rekla je Tahiri.

Ona je ocjenila da, uprkos neostvarivanju sporazuma od strane Srbije, Kosovo imalo svoju korist, a da je Srbiji za ostvarivanje sporazuma nedostajala politička volja.

Prema njenim riječima, odgovornost za nesprovođenje sporazuma pada i na EU, jer je garant njihovog ostvarivanja.

"S toga mislim da posrednik (EU) treba da vrši svoj uticaj i EU ima izraziti uticaj, zato što su evropske integracije cilj obeju država, kako Kosova, takođe i Srbije", rekla je Tahiri.

Ona je zatražila i da EU ispuni obećanja, kao što je uspostavljanje ugovornih odnosa i učlanjenje Kosova u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Takođe je navela da dijalog između Beograda, bez sprovođenja sporazuma koji su dogovoreni sa Srbijom u Briselu, ne bi trebalo da se se nastavi.

Tahiri nije jasno kazala da li će sjever Kosova biti tema razgovora između Beograda i Prištine, niti je bila dovoljno jasna da li će ona voditi prištinsku pregovaračku ekipu u većem formatu razgovora sa Srbijom.

Tahiri je rekla da ne osjeća ličnu odgovornost za neostvarivanje sporazuma i da nema namjeru da podnese ostavku na mjesto zamjenice premijera i šefice delegacije.