DIJALOG PR-GB

Iako još uvijek nisu određeni detalji oko sastanaka između Kosova i Srbije, na najvšem nivou, saznaje se da će zvanični Beograd insistirati da tokom dijaloga sa Prištinom ne bude državnih obiljžja, kako niko ne bi tumačio da se Kosovo priznaje, saznaju beogradske "Večernje Novosti".

Na platformi s kojom će otići na razgovor sa predstavnicima Prištine se još radi, detalji susreta na višem nivou nisu utanačeni, pa se još nagađa ko će kome pružiti ruku, gdje i pod kakvim okolnostima, pišu "Večernje novosti".
 
Sagovornici lista ukazuju da sastanak najvišeg nivoa mora da bude bez državnih obilježja, jer bi u suprotnom takav čin lako mogao da se protumači kao priznanje Kosova, prenosi "Telegraphi".

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Catherine Ashton, rekla je je da su konsultacije o modalitetama nastavka dijaloga sa Beogradom i Prištinom još u toku.

Ako bi predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Atifete Jahjaga seli za sto sa državnim zastavama, ne bi morali ništa ni da kažu jer bi to značilo da je Beograd priznao Kosovo, smatra Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador. Izuzetak, dodaje, bio bi ako bi Jahjaga zatražila da dođe u Skupštinu Srbije, što je malo vjerovatno.

"Nikolić mora da bude oprezan koliko će daleko da ode", rekao je Simić za "Novosti".

Prema njegovim riječima, nova vlast još traga za politikom o Kosovu, "pa se čuje parola - hoćemo konsenzus, ali niko ne kaže oko čega. Da li oko toga da nikad nećemo priznati Kosovo ili da ćemo ga sutra priznati? ... Vučić je rekao da će biti teških odluka, a to možda podrazumijeva neformalno priznanje Kosova. Ova slagalica ima tek prve kockice, većina nedostaje", kaže Simić za "Novosti“.

Prema mišljenju Olivera Ivanovića, doskorašnjeg državnog sekretara za Kosovo, u ime Beograda na nove razgovore treba da ode specijalni izaslanik ili specijalni savjetnik predsjednika, kredibilna ličnost od velikog iskustva u međunarodnim pregovorima i najvećeg Nikolićevog poverenja.

"Za samog Nikolića učešće u pregovorima iziskivalo bi veliku pripremu, a, osim toga, ako bi pred kosovske predstavnike otišli lično premijer ili predsjednik, to bi bilo indirektno priznanje Kosova", kaže Ivanović.

Za povratak Ujedinjenih nacija kao medijatora u pregovorima, kako smatra, šanse su male iako bi to bilo korisno s obzirom na to da su u SB UN dvije članice sa principijelnom pozicijom oko Kosova (Rusija i Kina).

Nastavak dijaloga krajem septembra, u Briselu, tako što će prvi sastanak otvoriti premijer ili predsjednik Srbije, kao i predstavnici Prištine u tom rangu i koji bi potom mjesta za stolom ustupili savjetnicima ili ambasadorima - scenario je koji predviđa nekadašnji ambasador u Njemačkoj Ognjen Pribićević. Najviši zvaničnici vraćali bi se za sto kada dođe do zastoja pregovora, kojih će, izvjesno, biti.

"Da li će prvi susret propratiti rukovanje, zavisiće od toga ko će biti sa prištinske strane, ali sve može da se uredi tako da se izbjegnu državna obilježja i da to ne bude eksplicitno ni implicitno priznavanje Kosova", kaže Pribićević.

Povratak kosovskog procesa u okrilje UN i on smatra nerealnim, baš kao što je nerealno da Beograd pristane na davanje Prištini stolice u UN, a što bi po nekim diplomatskim izvorima mogao biti novi zahtjev.