Premijer Kosova, Hashim Thaçi, ujedno i predsjednik PDK-a je spreman da pozitivno odgovori pozivima i SAD-a i EU-a, oko novih pregovora sa Srbijom.

U intervjuu za "Kosova Sot" on je izjavio da akcija od 25. jula poremetilo snove Srba za Kosovo, i negira da će načiniti štetne kompromise za zemlju.

"Kosovo i njegove institucije nemaju nikakvih problema oko imena ili ideoloških režima u Srbiji. Kosovo je bilo okupirano od strane srpske države do 1999, ali, prkos tome, uspješni vjekovni napori kulminirali su našom pobjedom i trijumfom demokratskih snaga za slobodu i demokraciju na Kosovu na načelima evroatlantske perspektive. Realnost je Srbije da na vlasti imaju bivšeg glasnogovornika Slobodana Miloševića, Ivicu Dačića, kao i zamjenika kriminalca Sešelja, Nikolića. Ali ono što želim reći je to da čak i mi nismo ti koji biraju čelnike u Srbiji, ali ni Srbija nije ta koja bira lidere države Kosovo, tako da ćemo se ponašati u skladu s demokratskim standardima..." , rekao je Thaçi.

Premijer je istaknuo da bise trebala dogoditi primjena svih postignutih sporazuma u Bruxellesu, a zatim nastaviti o preostalim pitanjima.

"Ali, gledajući integrativnu perspektivu Kosova i nužnosti normalnih odnosa između Kosova i Srbije, ovi sastanci na visokim nivoima mogu poslužiti procesu na relaciji Kosova i Srbije. U tom smislu je vrlo jaka potpora od međunarodnjaka, od SAD-a i od svih država EU-a, koje imaju isti cilj i viziju za budućnost Kosova i cijele regije", rekao je Thaçi.

Govoreći o unutarnjim procesima države, odnosno radu Vlade, Thaçi je kazao da je veoma zadovoljan s onima koji imaju iskustva u vlasti, a izražava zadovoljstvo i za one koji daju svoj početnički doprinos.

"U isto vrijeme, to je jedna najbolja ekipa u vladi koje je Kosovo ikada imalo", rekao je Thaçi.