Širom regiona, sveprisutna krađa struje ugrožava ulaganja i dovodi do povećanja cijena. Češka elektroprivredna kompanija ČEZ prekida opskrbu strujom onima u Albaniji koji ne plaćaju račune, ali potrošači se često kače ilegalno.
Krađa struje od strane potrošača u regionu košta elektrodistributivne kompanije na milione eura, ali analitičari se nadaju da će izvršne mjere stranih elektro-kompanija to promijeniti.

Obim i metodi krađe doslovno su slični širom regiona; metodi kojima se izlazi na kraj s tim kriminalom i novčane kazne za njegovo suzbijanje se razlikuju.

Neki potrošači kradu manipulacijama s brojačem struje, u cilju smanjenja svog računa. Drugi koriste kablove kako bi se ilegalno povezali na mrežu.

"Obim krađe je u rasponu od 15% [ukupne količine struje] tokom mjeseci smanjenje upotrebe, pa do 30% u mjesecima povećanog opterećenja," kaže Blerina Xhani, glasnogovornica češkog elektro-konglomerata ČEZ, koji posluje u Albaniji.

Slično tome, na Kosovu je prošle godine ukradeno skoro 20% ukupne količine struje potrošene u zemlji.

"Krađe ima svugdje, po cijeloj državi," izjavila je Elegantina Hoxha, glasnogovornica Kosovske energetske korporacije.

EVN Makedonija -- podružnica gigantske austrijske elektroprivredne kompanije koja je otkupila makedonsku elektroprivredu ELM -- gubi godišnje 14 miliona eura zbog krađe, kako kaže Atanas Kovačevski, glasnogovornik firme EVN Makedonija.

"Tim krađama podrivaju se tekuća ulaganja u mreže i one su razlog za nagla povećanja cijena struje," izjavio je Konstanti Dimitrov, predsjednik Udruženja za energetsku efikasnost u Makedoniji.

Stanovnici većinski albanskog grada Veleshta, na jugoistoku Makedonije, blokirali su u junu upravnu zgradu EVN-a u obližnjoj Strugi, nakon što im je kompanija presjekla opskrbu strujom dva dana. Oni su prijetili da će spaliti zgradu ako kompanija ponovno ne uključi struju.

EVN je popustio i ponovno uključio struju, a zvaničnici kažu da se čak 60% struje koja se tamo potroši ne plaća ili se krade.

Dimitrov je ustvrdio da je dio problema u tome što su neke vlade ranije bile spremne progledati kroz prste tim krađama. Međutim, za razliku od vremena kad su energetske kompanije bile u državnom vlasništvu, eksperti danas smatraju da privatne kompanije neće dozvoliti daljnje neplaćanje dugova.

"Praksa iz prošlosti nije nikakva izlika; države i nove strane kompanije trebale bi odlučno isključiti iz mreže sve koji ilegalno koriste struju, pa ako je potrebno i cijela naselja, bez obzira na etničku i političku pripadnost," izjavio je Nikola Acevski, ekspert za električnu energiju i profesor na Univerzitetu u Bitolju.

Međutim, dodao je Acevski, radnici elektro-kompanija ne mogu ulaziti u određena sela i naselja, zbog straha od nasilja.

"Mi interveniramo samo u slučajevima kad personal EVN-a pokuša isključiti ilegalne priključke na mrežu i utvrde da postoji opasnost od toga da će biti napadnuti," izjavio je Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Velike novčane kazne u Makedoniji, u rasponu od 5.000 do preko 25.000 eura, kao i kazne zatvora, počinju pokazivati pozitivne rezultate," izjavio je predstavnik EVN-a Kovačevski.

Xhani kaže: "Mi u Albaniji lopovima damo nove brojače i izdamo novčanu kaznu za ostvarenu ekonomsku štetu. Mi im također damo rok od mjesec dana da prikupe sve neophodne dokumente i da se registriraju u naš sistem."

Ako to ne učine, kaže Xhani, "mi ih isključimo iz mreže i podignemo krivičnu tužbu."