Ne mogu svi dužnosnici tužiteljskog sistema imati pristup bazi podataka kreiranoj od strane Tužilačkog vijeća Kosova koju, prema riječima dužnosnika Državnog Tužilaštva, imaju sva tužilaštva u zemlji. Baza podataka koja navodno sadrži informacije o istražnim postupcima, koje vode razni tužioci, dostupna je samo određenom broju dužnosnika.


"Baze podataka u sebi ima podatke kojima može prsitupiti samo određeni dio ovlaštenih službenih osoba, s obzirom na važnost zaštite istrage i kaznenih progona", rekao je za list "Koha Ditore", Ehat Miftari, direktor Jedinice za Ocjenu rada u Državnom Tužilaštvu. Takođe je objasnio da pristup bazi podataka je nemoguć i za građane.

"Građani ne mogu imati pristup ovoj bazi podataka pošto bi to bilo protivno Zakonu o zaštiti ličnih podataka i štetiće istragama", dodao je Miftari.

U međuvremenu Miftari je naznačio da u prvom šestomjesečju ove godine tužioci su riješili ukupno 195 kaznenih prijava sa 415 osobe od kojih, kako je Miftari rekao, "ako tužioci nastave sa ovim tempom i u drugoj polovini godine da riješavaju predmete,  onda se očekuje da i ove godine tužilaštvo bud eefikasno u rješavanju slučajeva upoređujući sa prošlom godinom".

Ovaj službenik je također pokazao i statistike vezane za slučajeve primljene za korupciju još od 2008. godine pa nadalje.

"Tokom 2008. godine podneseno je ukupno 82 kaznene prijave ove prirode protiv 464 osoba, u 2009. godini tužioci su primili svega 239 kaznenih prijava za 437 osoba ili za 191.46 posto više prijava u upoređenju sa primljenim prijavama u 2008. godini, tokom 2010. godine podnešeno je ukupno 263 kaznenih prijava za 634 osoba, upoređujući sa 2009. godinom broj primljenih prijava povećan je za 10.04 posto. Dok je u 2011. godini prijavljeno svega 369 kaznene prijave za 820 osoba, u upoređenju sa 2010. godinom egistrovano je povećanje kaznenih prijava za 40.30 posto", rekao je Miftari.