Pokrivanje historisjkih spomenika oglasnim tablama već duže vrijeme zabrinjava građane Prizrena, dok lokalna vlast o ovome i dalje šuti.

Prema zvaničnicima nevladine organizacije EC MA NDRYSHE (Idi malo drugačije)Historijski centar Prizrena je ugrožen, jer ga, kako ističu, iz dana u dan ugrožavaju oglasne reklame privatnog biznisa.

Nevladina udruga kaže Povijesni centar Prizrena iz dana u dan pretvara se u oglasni prostor na gradsko poslovanje.

Sa druge strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Prizrenu pokušava djelovati kako bi se spriječila ovakva praksa.

Oni podsjećaju odgovorne državne vlasti i neodgovorne firme u Prizrenu, da pokrivanje fasada, krovova, ulaza ili bilo kojeg dijela kulturne baštine reklamama je nezakonita radnja.

Osim toga, postavljanje reklamnih plakata na drveću u prostoru Historijskog centra Prizrena je protivno postojećoj zakonskoj regulativi.

Naime, te aktivnosti se sankcionišu Planom za konzervaciju i razvoj historijske zone Prizrena, Zakonom o kulturnom nasljeđu, Zakonom o historijskom centru Prizrena i međunarodnim standardima za zaštitu kulturne baštine.

"EC MA NDRYSHE traži od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Prizrenu da bude odlučniji u sprečavanju ovih nezakonitih aktivnosti. Istovremeno, od lokalne samouprave u Prizrenu zahtijevamo trenutnu akciju uklanjanja svih reklamnih ploča i postera, koje u ime sticanja finansijske koristi nekih firmi uništavaju gradsku kulturnu baštinu. Paralelno s tim, od opštinskih vlasti tražimo uvođenje kaznenih mjera protiv svih poduzetnika koji djeluju suprotno zakonima kulturne baštine", ističe se u reagiranju ove organizacije.

EC MA NDRYSHE poziva sve građane Prizrenu da pokažu veću brigu o historijskim i kulturnim vrijednostima koje su opstajale uprkos dugogodišnjem uništavanju.









/Indeksonline/