Proces potvrđivanja optužnice protiv tužioca Nazmi Mustafe, braće Zherka i Merele Ndoci pročeće 11. septembra. Pozivnice su podjeljene stranama ali ne i optužnica, podignuta prije nedjelju dana.

Advokati odbrane su se žalili zbog nejednakog tretmana EULEX-a, a u nstavku izvještaja povodom ovog slučaja KTV donosi svjedočenje Reshata Zherke, koji je pred tužiocem negirao da je uzeo novac od Pashk Mirashija ili nekog drugog za račun Nazmi Mustafe.

Po svemu sudeći, jedan od prioritetnijih slučajeva EULEX-a je slučaj tužioca Nazmi Mustafe i ostalih, piše list "Koha Ditore".

Već sada na ovom slučaju rade dva međunarodna tžioca i nedjelju dana nakon podizanja optužnice Sud je poslao pozivnice za sjednicu potvrde optužnice koja će se održati 11. septembra.

No, niti jedan od četiri advokata odbrane, Nazmi Mustafe, braće Zherka i Mirele Ndoci još uvijek nije dobio kopiju optužnice.

Povodom ovoga, advokati braće Zherka, Kastriot Spahiu i Zeqir Ibërdynaj su u izjavi za KTV rekli da su oni poslali pritužbu zbog nejednakog tretmana od strane EULEX-a.

Prema njihovim riječima, neshvatljivo je da tužilaštvo preda odluke o produženju pritvora pozivajući se na optužnicu, a da ta optužnica još uvijek nije prosljeđena.

U toku izvještavanja o ovom slučaju, KTV raspolaže iskazom Reshada Zherke pred tužiocem, u kojem je poricao bilo kakvo uzimanje novca od Pashka Mirashija ili nekog drugog u zamjenu za intervenciju kod tužioca Nazmi Mustafe za "pauzu oko istrage".

"U vezi prve optužbe koja ima veze s Pashk Mirashijem. U stvari, Pashk Mirashi me je kontaktirao a ne obrnuto. Neznam kako je on saznao da sam ja u dobrim odnosima sa Nazmi Mustafom. Prvi put sam ja sa njim razgovarao u restoranu "Pishat" u Skoplju, kada sam ja bio tamo sa svojim bratom, Xhelalom Zherkom, pijući kafu, a on je bio sa drugim čovjekom za drugim stolom", rekao je Zherka, dodajući da nikada nije primio novac na ime Nazmi Mustafe.

Prema njegovim riječima, oko 20 hiljada eura je uzeo od šuraka Pashka Mirashija zbog poslovnog ugovora, a ne da bi uticao na Mustafija oko pitanja Mirashija.

"Oni su novac uzeli od mene zbog poslovnih stvari, a ne za tužioca Nazmi Mustafe i ja sam odmah odbio. Nisam imao pojma. Ja vas mogu uvjeriti, zaklinjem se u Boga i u svoju porodicu da nisam imao pojma. Ja se kunem u Boga, ja sam musliman. Nisam imao pojma o bilo kakvoj istrazi. Nisam imao pojma da je Pashk Mirashi jedan psihopata", svjedočio je Reshad Zherka.

U aprilu ove godine, Policija EULEX-aje uhapsila bivšeg šefa Radne grupe za borbu protiv korupcije, Nazmi Mustafu i braću Zherka nakon prijave za korupciju od strane Pashka Mirashija.

Kasnije, Tužilaštvo je proširilo istragu podigavši optužnicu i protiv državljanke Albanije, Mirele Ndoci, osobe bliske tužiocu Nazmi Mustafi.