Srbi koji u Zupču dežuraju na putu koji od južne Mitrovice vodi ka graničnom prelazu Brnjak, zaustavili su danas oko 11 časova tri vozila EULEX-a i nekoliko vozila KFOR-a jer pretpostavljaju da su krenuli u blokadu alternativnih puteva u opštini Zubin Potok. KFOR ranije danas deblokirao alternativni put preko Tresave.

Regionalni portparol Policije Kosova Besim Hoti potvrdio je da je put blokiran i dodao da je i ranije zaustavljan saobraćaj na dijelu puta od južne Mitrovice prema prelazu Brnjak.

Srbi sada ne dozvoljavaju prolazak kamiona EULEX-a, koji su natovareni velikim betonskim blokovima, u opštini Zubin Potok, na magistralnom putu Mitrovica – Ribariće, jer se plaše da će teret poslužiti da budu onesposobljeni neki od alternativnih puteva u ovom dijelu sjevernog Kosova.

Ubrzo nakon što su zaustavili kamione EULEX-a na barikadi u Zupči, gdje danonoćno dežuraju, sa nekoliko oklopnih transportera stigli su i vojnici KFOR-a, koji su takođe preprečili magistralni put, zbog čega je stvorena kolona automobila.

Vojnici KFOR-a prisutni su u neposrednoj blizini u susjednom selu Jagnjenica, na putu prema Zvečanu, a raspoređeni su i na punktu koji se nalazi u Zupču, na raskrsnici prema susednom albanskom selu Čabra.

Pripadnici KFOR-a su se ranije danas, poslije desetodnevne blokade alternativnog puta preko Tresave na krajnjem sjeveru Kosova, povukli i sada propuštaju kamione i veća vozila.

Srbi na sjeveru Kosova za snabdevanje i prelazak u centralnu Srbiju koriste "alternativne puteve" jer ne žele da koriste prelaze na kojima su službenici Kosova.

Situacija u Zupču je mirna i incidenata nije bilo.