Privatizaciju Trepče sprječavaju dug od, kako se procjenjuje, 206 miliona eura, uglavnom prema srbijanskim kompanijama, te obaveze prema drugim stranim kompanijama u iznosu od 41 miliona eura.

Privatizacija Trepče, ogromnog industrijsko-rudničkog kompleksa na Kosovu, stavljena je na čekanje kako bi zvaničnici mogli obaviti reviziju i sačiniti precizan spisak njegovih povjerilaca.

"Neriješeni finansijski problemi ometaju privatizaciju Trepče, uglavnom dugovi ostvareni nakon 1990. godine. Ona se ne može prodati niti privatizirati dok se jasno ne utvrde iznos njenog duga i njeni dužnici," izjavio je Ibrahim Rexhepi, izvršni direktor Kosovskog centra za strateška i društvena istraživanja.

Smatra se da Trepča duguje, kako se procjenjuje, 206 miliona eura, uglavnom kompanijama iz Srbije, te za 41 milion eura grčkim, francuskim i bugarskim kompanijama. Ona ima i dug prema kosovskoj vladi od nekih 100 miliona eura za ulaganja obavljena od 1999. godine.

Pored toga, Srbija se protivi privatizaciji Trepče, koja ima vrijedne rezerve olova, cinka, srebra, zlata, indija i rijetkih metala. Časopis The Economist izvijestio je u januaru 2011. da su Trepčine strukture, s bogatim rudnikom i njenim brojnim prerađivačkim pogonima, "predstavljale 70% proizvodnje u oblasti eksploatacije ruda u [bivšoj] Jugoslaviji."

Goran Bogdanović, bivši srbijanski ministar za Kosovo, izjavio je da je ta privatizacija "ilegalna i suprotna Rezoluciji 1244. Vijeća sigurnosti UN."

"Mi se tome protivimo, i ne vidim načina na koji bi se ta privatizacija mogla obaviti. Mi ćemo učiniti sve kako bismo to spriječili, jer je najveći dio rudnika na sjeveru Kosova," izjavio je Bogdanović novinarima u Srbiji.

Proces privatizacije otpočeo je krajem prošle godine, u skladu s kosovskim zakonom o reorganizaciji i likvidaciji određenih preduzeća i njihove imovine, izjavio je Yili Kaloshi, glasnogovornik Kosovske agencije za privatizaciju.

Kaloshi je također izjavio da će agencija omogućiti rok od 90 dana za zahtjeve i pritužbe od potencijalnih povjerilaca Trepče, ali da taj proces još nije otpočeo.

Komisija će uključiti i predstavnike Trepče i drugih državnih institucija. "Ovo će biti prvi put da će povjerioci Trepče biti precizno utvrđeni," izjavio je Kaloshi.

Musa Limani, profesor na kosovskom Univerzitetu za biznis i tehnologiju, izjavio je da Trepčin pravni status još uvijek nije riješen, ali da se ona smatra za javno preduzeće. Limani je dodao da vlada Kosova ne priznaje nikakve ugovore po pitanju Trepče bez pristanka od strane rudnika.

/SETimes/