Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je sredinom prošlog mjeseca odluku prema kojoj nosioci putnih isprava sa oznakom "Republike Kosovo" moraju da, ako žele da uđu u BiH, nabave vizu koja se ne unosi u putnu ispravu, već se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku.

Ova odluka se u pojednim političkim krugovima, prije svega u RS, ocjenjuje kao korak ka priznanju Kosova od strane Bosne i Hercegovine, ali, ako je suditi prema zvaničnom objašnjenju iz nadliježnih institucija, u pitanju je samo odluka koja bi trebalo da olakša određene procedure i dolazak nekih građana sa Kosova, prije svega onih koji su poreklom iz BiH, u ovu zemlju.

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je za srbijanske medije, da nema govora da je Bosna i Hercegovina priznala Kosovo niti njihove putne isprave.

"Prema odluci Savjeta ministara BiH, građanima Kosova se vize izdaju samo u izuzetnim slučajevima, odnosno u situacijama kada neko dolazi na neku međunarodnu konferenciju, po sudskom pozivu ili u sličnim prilikama. Izdavanje viza građanima Kosova je toliko rigorozno da se ne odobrava ni u situacijama kada neko ima uplaćeno turističko putovanje, pa čak ni kada je reč o organizovanim putovanjima", rekao je Mektić.

Ipak, zanimljivo je da prvi put u nekim zvaničnim dokumentima BiH provučen naziv "Republika Kosovo". Do sada u BiH uopšte nisu mogli da uđu građani sa njihovim pasošima, a sada se to omogućava, iako će, kako kaže Mektić, procedure biti rigorozne.

Sagovornik srbijanskog lista "Vesti" iz Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine koji je insistirao na anonimnosti kaže da je odluku o vizama za kosovske pasoše kreirao bivši ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, a da ju je u dijelo proveo aktuelni šef diplomatije Zlatko Lagumdžija.

Odluka, o načinu dobijanja vize za građane sa dokumentima Kosova, je objavljena u Službenom glasniku BiH još 16. jula. U okviru te odluke nalazi se i uputstvo za izdavanje vize gdje se vidi da je riječ o prilično rigoroznoj proceduri. Osim toga, Kosovo se u toj odluci piše pod navodnicima, odnosno kao "Republika Kosovo".

Opuštenija situacija

Zamjenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je prije nekoliko dana da je nastala opuštenija situacija u vezi sa vizama koje se izdaju za kosovske pasoše.

"Bosanci nisu htjeli da priznaju ni naše pasoše. Sada je situacija opuštenija i puno je više putovanja za Sarajevo i Banjaluku. Optimista sam da možemo imati normalne odnose", rekao je Selimi.