Popularnost Evropske unije na Kosovu i dalje je visoka. Da se referendum o pristupanju Kosova u EU organizuje sutra 72 % građana bi se izjasnilo "za" ulazak, pokazuje istraživanje Kancelarije EU na Kosovu.

Većina vjeruje da će integracija u EU biti povoljna za Kosovo, gotovo 90% ispitanika smatra da je jačanje veza sa EU važno, a više od 70% ispitanika vidi evropske integracije kao moguće rješenje za postojeće problem u privredi, putovanjima, borbi protiv korupcije, boljoj budućnosti za mlade, socijalnoj zaštiti i oblasti poljoprivrede.

Istraživanje sprovedeno u maju i junu ove godine sastojalo se od 1.500 individualnih intervjua sa građanima svih nacionalnosti koji su bili podjeljeni prema polu, nivou obrazovanja, prihodima i mjestu stanovanja.

Istraživanje je pokazalo i da je televizija najpopularniji izvor za infomacije o EU, njenoj politici i institucijama, dok je na drugom mjestu kao izvor informisanja upotreba interneta koja je značajno porasla od 2010. godine.

Prema istom istraživanju novinari uživaju najveće povjerenje javnosti, a odman nakon njih su političari EU. Nivo povjerenja u nevladine organizacije i predstavnike civilnog društva je značajno opalo, sa 18% u 2010 na 7% danas.