Sastanku premijera Kosova i Srbije će prethoditi nekoliko zbivanja koje će poboljšati povjerenje između strana kao i stanje na terenu.

Međunarodne diplomate su rekle za list "Koha Ditore", pod uslovom anonimnosti, da prvi koraci koji se trebaju desiti u odnosu na dijalog su sprovođenje dosadašnjih postignutih sporazuma, posebno onaj o integriranom upravljanju granicom, kao i postizanje sporazuma o dvema preostalim temama iz tehničkog dijaloga, za telekomunikaciju i energiju.

"Za nas nije važno u kom obliku dijaloga će biti postignuta dva nova sporazuma (misli se na oblik tehničkog dijaloga ili političkog), ali sporazumi moraju biti postignuti", rekao je za list evropski dužnosnik.

Očekuje se da premijer Srbije, Ivica Dačić, u narednih nekoliko dana posjeti Bruxelles. Na sastanku koji se očekuje da će imati s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku, Catherine Ashton, njemu će biti prezentovana inicijativa evropske diplomatkinje za noramlizaciju odnosa Kosovo - Srbija i biće zatraženo da obećanja Nikolića tokom posjete Bruxellesu postane stvarnost.