Kancelarija koordinatora kosovske Vlade za sprovođenje Strategije za sjever objavila je da UNMIK (UN misija na Kosovu) smeta integraciji Mitrovice i da, umjesto da raspusti paralelne strukture, UNMIK im dozvoljava da rade dalje.

U izvještaju ove kancelarije navodi se da je UNMIK administracija u Mitrovici (UAM) potpomogla podjelu između Srba i ostalih zajednica na sjeveru Mitrovice, te da na direktan ili indirektan način pomaže strategiji Beograda u kontrolisanju teritorije sjeverno od Ibra, gazeći tako teritorijalni integritet Kosova.

U izjveštaju se navodi i da je UNMIK administracija na sjeveru Mitrovice ove godine imala na raspolaganju 2.7 miliona eura iz kosovskog budžeta za opštine na sjeveru.

Haki Shatri, predsjedavajući parlamentarne Komisije za nagledanje javnih finansija tvrdi da je moguće da taj novac ustvari završava u rukama paralelnih institucija na sjeveru.

Shatri navodi da opštine na sjeveru nikada nisu podnele finansijske izvještaje o utrošenim sredstvima koje dobijaju iz budžeta Vlade Kosova, kao ni za onaj dio koji ide preko UNMIK-a.

“Tri opštine na sjeveru, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić nikada nisu izvještavale o tome na šta se troše sredstva koja one dobijaju iz budžeta Kosova, a što je obaveza svim opštinama da podnesu finansijske izvještaje. Nemamo nikakvih informacija gdje se i kako se troši novac na sjeveru Kosova”, navodi Shatri, dodajući da je moguće da sredstva budžeta Kosova odvojena za sjever ide paralelnim strukturama.

Manipulisanje sredstvima

Glasnogovornik UNMIK-a Jacob Quiin za RSE je pojasnio da se isplata iz kosovskog budžeta vrši preko opštine u južnom dijelu Mitrovice, što zatim provjerava Ministarstvo finansija i što podleže uobičajnim postupcima revizije.

“Veći deo finansija UAM-a koji dolazi iz kosovskog budžeta pokriva administrativne i tekuće troškove kao što su plate, dok je ostatak posvećen kapitalnim projektima”, naveo je porparol UNMIK-a.

I ministar za lokalnu samoupravu, Sadri Ferati, odbacuje mogućnost da novac iz budžeta Kosova ide u paralelne strukture na sjeveru.

“Nije moguće da taj novac ide paralelnim strukturama. Mi sami vodimo projekte koji se implementiraju preko našeg ministarstva. Međutim, izvještaj je u pravu, što znači, UNMIK nije bio veoma transparentan prema institucijama Kosova, kako bi preneo šta se sve tamo dešava”, kaže Ferati.

Samo tokom 2010 godine, iz kosovskog budžeta odvojeno je i dato UNMIK administraciji oko 3 miliona eura. Sa ovim budžetom, administracija koja upošljava tri strana državljanina i oko 130 lokalaca, uglavnom srpskog stanovništva, trebalo bi da se finansiraju projekti za sve zajednice. Međutim u izveštaju vladine Kancelarije na sjeveru, kaže se da ti fondovi idu samo za srpsku zajednicu.

Ranđel Nojkić, srpski političar iz centralnog Kosova, kaže da sama činjenica da se ne zna gdje se troše finansijska sredstva, govori da se sa sredstvima koja su namjenjena bilo iz budžeta Republike Srbije, bilo iz kosovskog, manipuliše.

“Takođe je i činjenica da uprkos tome da smo zahtjevali da se podnesu izvještaji tačno namjenjenih sredstava,a da to do sada nije učinjeno, jasno govori da postoji sprega između međunarodnih institucija i nekih ljudi iz Vlade Srbije koji su zaduženi za Kosovo, da je moguće da se izvrši provjera trošenja sredstava ali da se to ne čini. Sigurno je da transparentnosti nema, sigurno je da se ne zna gde idu da sredstva, i sigurno je da podjednaku odgovornost za to snosi i međunarodna zajednica, i Beograd i Priština”, zaključuje Nojkić.

RSE