Jesen može donijeti vanredne izbore na Kosovu. Najavljeni politički dijalog između Prištine i Beograda izgleda da neće ukombinovati Vladu Kosova. Umjesto toga, kao sadašnja najvjerojatnija opcija spominje se ujedninjenje pozicije i opozicije u posebnim odborima u Parlamentu Kosova.

Izvori lista "Express" rekli su da ukoliko glavne partije ne prihvate da budu dio dijaloga sa Beogradom, onda premijer Hashim Thaçi će zahtijevati održavanje novih parlamentarnih izbora.

Izvori ovog lista kažu da se trenutno vrši pritisak na glavne političke faktore da prihvate ovo rješenje, kako bi se otvorio put dijalogu između Prištine i Beograda.

A ukoliko se ova opija ne prihvati od strane glavnih stranaka, čini se da će premijer Hashim Thaçi zahtijevati održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Svaka strateška grupa, svaka platforma, svaka odluka koja će biti donijeta u vezi političkim dijalogom sa Beogradom će proći kroz parlament. U slučaju da nema konsenzusa, onda će se tražiti rješenje kod vanrednih izbora", rekao je jedan zapadni diplomata pod uslovom anonimnosti.